48 riječi uz koje ćete biti zdravi i uz koje možete zaboraviti na teretane

by | 7 veljače, 2020

ZABORAVITE dijete i teretane. Držite se osnova. Većina medija danas piše o zdravlju kao o nečemu vrlo kompliciranome i skupome. Morate probati najnoviju prehranu ili se upisati na novi program u teretani.

Doktor Yoni Freedhoff sa Sveučilišta u Ottawi šesnaest godina se bavi obiteljskom medicinom, s naglaskom na nutricionizam i pretilost, a nedavno je put do zdravog tijela (i duha) sveo na 48 riječi. Bez nekog posebnog poretka, evo o kojim riječima se radi:

Nemojte pušiti (2)
Cijepite se (2)
Izbjegavajte trans masti (3)
Zamijenite zasićene masti nezasićenima ako to možete (8)
Kuhajte s cjelovitim sastojcima i izbjegavajte restoranske obroke (8)
Minimalizirajte prerađenu hranu (3)
Njegujte odnose (2)
Cijenite san (2)
Alkohol pijte umjereno kad morate (5)
Vježbajte kad i koliko god često možete (7)
Pijte samo one kalorije koje volite (6)

Ovaj popis ne treba previše objašnjavati. Pušenje i dalje ostaje najveći svjetski uzročnik smrti koji se može spriječiti. Trend necijepljenja djece doveo je do povratka bolesti za koje smo mislili da su iskorijenjene, a samo prošle godine od njih je u svijetu umrlo oko milijun ljudi.

Trans masti po nekoliko puta povećavaju rizik od srčanih bolesti, a iako ćete na mnogim proizvodima na deklaraciji vidjeti da se navodi da ih nema, zakoni omogućavaju da za udio manji od 0,5 grama po obroku ne moraju biti navedene kao sastojak. Da budete sigurni, ako na deklaraciji piše “djelomično hidrogenirano”, slobodno namirnicu vratite na policu.

U vječnoj raspravi o najboljim modelima prehrane konsenzus se stvorio oko toga da biste, kad je god moguće, namirnice zasićene mastima trebali zamijeniti onima koje sadržavaju nezasićene masti (maslinovo ulje, avokado, orahe, ribu itd.). Iako ne postoji savršena dijeta koja je primjenjiva za sve (časopisi će vas uredno uvjeravati u suprotno), ono što će vam sigurno biti plus u gubljenju kilograma je smanjivanje obroka po restoranima i više hrane pripremljene kod kuće. Hrana pripremljena u restoranima, osim što će vam izbiti malo bogatstvo, prepuna je kalorija i natrija. Prerađena hrana igra veliku ulogu u današnjoj globalnoj borbi protiv pretilosti. Prema jednom istraživanju, ljudi koji su uglavnom jeli prerađenu hranu dnevno su unosili kalorije za cijeli jedan nepostojeći obrok. Naravno, ne morate ih potpuno izbaciti iz prehrane, ali cilj vam je smanjiti unos na minimum koji vam je potreban.

Družite se s prijateljima ili obitelji, socijalizacija je dobra za zdravlje. Nema pravog savjeta za ovo, ali možete se probati povezati osobama koje dugo niste vidjeli ni čuli, aktivirati se u nekom klubu ili započeti hobi u kojem biste mogli upoznati zanimljive ljude. U svakom slučaju, bilo kakva aktivnost je poželjna. Nedostatak sna povezan je sa smrtnošću, dijabetesom, visokim krvnim tlakom, bolestima srca i pretilošću. Svome tijelu morate osigurati dovoljnu količinu sna, inače će vam se to sigurno reflektirati na zdravlje.

Alkohol, osim što je štetan za organizam, potencira i sukobe, nasilje i svađe, a samo u SAD-u prošle je godine bio odgovoran za 90.000 smrti. Kao i sa svim užicima, cilj bi vam trebao biti smanjiti ga na minimum koji vam je potreban za zabavu. Ako to iznosi više od jednog pića dnevno u kontinuitetu, možda biste trebali porazgovarati s nekime.
Vježbanje povećava životni vijek i prevenira mnoge kronične bolesti. Možda najbolja mantra za vježbanje glasi ovako: “Nešto je dobro, više je super, sve se računa.”

Na kraju, tekuće kalorije neće vas zasititi, a opustite li se malo više, vjerojatno ćete popiti istu količinu kalorija koju ćete i pojesti. Kalorije u napicima dolaze uglavnom iz šećera i alkohola pa budite oprezni. Slobodno popijte čašu ili dvije s vremena na vrijeme, ali budite svjesni opasnosti.

Stvari opisane u ovih 48 riječi, ako ih se budete pridržavali, vjerojatno će imati mnogo veći utjecaj na vaše zdravlje nego da se upišete na najnoviji program u teretani.

IZVOR: INDEX.HR