Ako se još uvijek dvoumite, donosimo 9 razloga zašto je vegetarijanstvo odlična ideja

by | 17 ožujka, 2021

Ljudi postaju vegetarijanci iz različitih razloga – zdravstvenih, religioznih, brinu oko dobrobiti životinja, možda strahuju zbog korištenja antibiotika i hormona kod uzgoja stoke ili žele jesti na način kojim izbjegavaju pretjeranu upotrebu resursa iz okoliša.

Vegetarijanaca ima sve više i sve je lakše postati vegetarijanac. Zahvaljujući tome što danas svježeg povrća i voća ima tijekom cijele godine, puno je više opcija i restorana koji nude vegetarijansku hranu, a sve više raste kulinarski utjecaj kultura koje prehranu zasnivaju na biljkama.

Obično se istraživanje oko vegetarijanstva fokusira na mogući nedostatak hranjivih tvari, ali posljednjih godina studije potvrđuju sve koristi za zdravlje zbog prestanka konzumacije mesa, kako piše Health Beat Harvard Medical School. Danas, prehrana bazirana na biljkama prepoznaje se kao dovoljna što se tiče hranjivih tvari, naravno, tek onda ako je prehrana balansirana, ona može biti način smanjenja rizika mnogo kroničnih bolesti – vrlo ju je bitno planirati.

9 razloga zašto je vegetarijanstvo odlična ideja

Otkrit ćete potpuno novi i širi kulinarski svijet
Tek kad se upustite u kuhinju koja se bazira na povrću i žitaricama, naučit ćete raznoliko kuhati i otkriti sve čari kuhanja koje postoje. Za početak, kupite si vegetarijansku kuharicu koja će vam pomoći da uđete u rutinu i dobijete inspiraciju dok ne počnete sami smišljati svoja jela.

Žitarice mogu biti jednako ukusne kao meso
Sve samo ovisi o načinu pripreme. Ako kušate dimljeni seitan, razliku u mesu nećete ni vidjeti. Također, varivo bez mesa može vam biti jednako zasitno i hranjivo samo ako znate kombinirati nutrijente.

Tofu i seitan uvijek su povoljniji nego odrezak
A još kad ga naučite pripremati – vidjet ćete da dobivate jednaku zadovoljštinu kao i iz mesa na koje ste navikli. Za cijenu jednog kilograma mesa možete kući ponijeti ceker povrća (koje može prehraniti cijelu obitelj nekoliko dana).

Može biti lakše izgubiti kilograme
Iako vegetarijanci ne moraju nužno i jesti zdravije, već istraživanje i informiranje o prehrani educirat će vas oko namirnica koje ćete tek početi konzumirati ili već konzumirate. Budući da ćete više znati o tome što unosite u svoj organizam kako bi imali balansiranu prehranu, ovo vam može biti dobra odskočna daska za dalje.

Vege jelovnik u restoranima više nije problem
Iako nekoć možda nije postojao izbor u restoranima osim salate i priloga, danas se čak i u mesnim restoranima može naći pregršt opcija i za vegetarijance. Uostalom, postoji i puno novootvorenih restorana koji su isključivo bazirani na vege prehrani.

Odlično je za planet
Zbog masivnog uzgoja mesa u svijetu, dolazi do proizvodnje velike količine otpada (poput kokošjeg perja i kljunova) koje zagađuje vode i okolinu, i do pretjeranog krčenja šuma (kako bi se sadile žitarice za stoku) te potrošnje ogromne količine vode (za uzgoj žitarica, za napajanje stoke, za čišćenje njihovog otpada). Prehrana bazirana na biljkama svakako je bolja za zdravlje planeta nego ona mesna. Naime, već oni koji rijetko jedu meso – smanjuju emisiju ispušnih plinova koji ugrožavaju ozon za čak 22 posto.

Vegetarijanci imaju manji rizik od srčanih bolesti
Postoje brojna istraživanja koja dokazuju povezanost između vegetarijanstva i nižeg rizika od dobivanja dijabetesa ili bolesti srca. Također, navodno vegetarijanci imaju duži životni vijek.

Sjajit ćete
Ali doslovno! Pigmenti iz voća i povrća daju vašoj koži sjaj i zdravlje jer djeluju kao prirodni suplementi.

I ono zadnje, ali ne manje važno – za vegetarijanski obrok ne morate nikome oduzeti život.