Kombucha, matcha, sok od lubenice i još pet napitaka koji će smanjiti želju za šećerom
Kad je riječ o zaustavljanju žudnje za šećerom, dobro je potražiti pića koja su osvježavajuća, ali ne sadrže dodani šećer ili sadrže minimalne koli...
Ljudi koji pate od alergija dolaskom proljeća osjećaju simptome poput nadraženog grla i hunjavice. Ovakve alergije mogu biti vrlo neugodne, a osim pomoću lijekova, simptome možete umanjiti i pravilnom prehranom. Stručnjaci savjetuju da je u slučaju proljetnih alergija najbolje u obroke uključiti određene namirnice, ali i izbjegavati određenu hranu koja može uzrokovati ovakve probleme, kako prenosi Huffington Post.
Što trebate jesti:
Jabuke i jagode: Kora jabuke sadrži antioksidanse koji poboljšavaju plućni kapacitet, a isti se nalaze i u narančama, luku, rajčici i jagodama. Osim toga, sadrže puno vitamina C koji učinkovito štiti od alergija.
Crveno grožđe: Istraživanje od prije pet godina pokazalo je da mediteranska prehrana, bogata namirnicama poput crvenoga grožđa, naranči i jabuka ublažavaju simptome alergija kao što su začepljen nos i bolno grlo. Samo grožđe bogato je antioksidansima sa snažnim protuupalnim svojstvima.
Topao čaj: Biljni čajevi najbolji su izbor, i važno je da su pritom što topliji kako bi se olakšalo iskašljavanje sluzi i ublažilo peckanje u grlu. U tu svrhu može poslužiti i topla juha.
Što trebate izbjegavati:
Celer: Peckanje u ustima i grlu može biti posljedica “oralne” alergije uzrokovane nekim voćem i povrćem. Simptomi se mogu javiti od konzumiranja celera, ali i rajčice, breskve, dinje i kivija.
Alkohol: Ako vam se nakon povećanog konzumiranja alkohola peruta koža ušiju, laktova, peta ili obrve, sve je to znak da ste alergični na alkohol.
Začinjena hrana: Curi vam iz nosa, suze vam oči ili često kišete nakon začinjenje hrane, a i osjećate nadutost u trbuhu? Budite sigurni da je riječ o alergijskoj reakciji na začine. Inače, to se događa zbog kapsaicina, tvari koja se nalazi u jakim začinima, pa je jedino rješenje izbjegavanje takve hrane.