Ako se borite s alergijama, proučite koja hrana je najgora za vaše stanje, a koja najbolja

by | 24 rujna, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Ljudi koji pate od alergija dolaskom proljeća osjećaju simptome poput nadraženog grla i hunjavice. Ovakve alergije mogu biti vrlo neugodne, a osim pomoću lijekova, simptome možete umanjiti i pravilnom prehranom. Stručnjaci savjetuju da je u slučaju proljetnih alergija najbolje u obroke uključiti određene namirnice, ali i izbjegavati određenu hranu koja može uzrokovati ovakve probleme, kako prenosi Huffington Post.

Što trebate jesti:

Jabuke i jagode: Kora jabuke sadrži antioksidanse koji poboljšavaju plućni kapacitet, a isti se nalaze i u narančama, luku, rajčici i jagodama. Osim toga, sadrže puno vitamina C koji učinkovito štiti od alergija.

Crveno grožđe: Istraživanje od prije pet godina pokazalo je da mediteranska prehrana, bogata namirnicama poput crvenoga grožđa, naranči i jabuka ublažavaju simptome alergija kao što su začepljen nos i bolno grlo. Samo grožđe bogato je antioksidansima sa snažnim protuupalnim svojstvima.

Topao čaj: Biljni čajevi najbolji su izbor, i važno je da su pritom što topliji kako bi se olakšalo iskašljavanje sluzi i ublažilo peckanje u grlu. U tu svrhu može poslužiti i topla juha.

Što trebate izbjegavati:

Celer: Peckanje u ustima i grlu može biti posljedica “oralne” alergije uzrokovane nekim voćem i povrćem. Simptomi se mogu javiti od konzumiranja celera, ali i rajčice, breskve, dinje i kivija.

Alkohol: Ako vam se nakon povećanog konzumiranja alkohola peruta koža ušiju, laktova, peta ili obrve, sve je to znak da ste alergični na alkohol.

Začinjena hrana: Curi vam iz nosa, suze vam oči ili često kišete nakon začinjenje hrane, a i osjećate nadutost u trbuhu? Budite sigurni da je riječ o alergijskoj reakciji na začine. Inače, to se događa zbog kapsaicina, tvari koja se nalazi u jakim začinima, pa je jedino rješenje izbjegavanje takve hrane.