Patite od bolova u leđima? Pokušajte spavati u ovom položaju

by | 3 srpnja, 2020

Pravilno spavanje presudno je za opće zdravlje. Na primjer, pomaže nam da popravimo stanje mišića i ojačamo pamćenje, kako navodi National Sleep Foundation. Međutim, spavanje u pogrešnom položaju povećava vaše šanse za razvoj stanja poput srčanih bolesti, pretilosti i infekcija.

Zato je važno osigurati da spavate u pravom položaju, što će vam pomoći da dobijete dovoljno kvalitetnog sna svake večeri.

Stajanje ili cjelodnevno sjedenje stavlja vam dodatni pritisak na kralježnicu i zglobove, kako objašnjava dr. Arya N. Shamie, profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta David Geffen u Kaliforniji. Upravo zato spavanje na leđima pruža predah od neprekidnog povlačenja gravitacije.

Štoviše, ono ublažava pritisak na vaše diskove. Zato se mnogi stručnjaci slažu da je za prosječnu odraslu osobu najbolji položaj za spavanje onaj na leđima.

Kako bi vam spavanje na leđima bilo što ugodnije, nemojte dizati glavu previsoko. Odnosno, spavajte s ravnim jastukom ili jastukom koji se oblikuje prema vama, kako savjetuje fizijatar George Cyril.

No oni s medicinskim stanjima poput apneje ili refluksa kiseline bi trebali podignuti gornji dio tijela, kako dodaje specijalistica ortopedske fizikalne terapije Theresa Marko.

“Također, stavljanje čvrstog jastuka ispod koljena uklonit će pritisak na kralježnici i kukovima”, kaže Cyril. Osim toga, postavljanje čvrstog jastuka ispod donjeg dijela leđa može vam pomoći kod bolova u donjem dijelu leđa, kako piše Insider.

IZVOR INDEX.HR