Kako znati da unosite previše masti u organizam?

by | 10 studenoga, 2020

Konstantno ste žedni, imate problema s koncentracijom i živcima – ovo su signali koje vam tijelo šalje kada pretjerate sa šećerom. No šalje li nam signale i kad unosimo previše masti?

Tijelo zna što mu je potrebno i isto tako zna kada dolazi do poremećaja zdrave i ujednačene prehrane. No, problem nastaje kada ljudi ne znaju čitati signale. Inače, ako se pitate, 60 do 80 grama masti bi prosječna osoba treba unijeti unutar jedno dana. Donosimo signale koje će vam tijelo šalje kada pretjerate s tim unosom.

Debljate se

Jedna od vodećih posljedica jest debljanje. S devet kalorija po gramu mast donosi dvostruko više kalorija nego ista količina ugljikohidrata ili proteina. Lako se dogodi da tijelo napunimo s puno više energije nego što nam je potrebno i što stignemo potrošiti. Posljedica toga jest nastanak masnih naslaga.

Pretjerano znojenje

Ako se dulji period hranite nezdravo i unosite veću količinu masti, velika je vjerojatnost da ćete patiti od prekomjernog znojenja bez obzira na godišnje doba i temperaturu. Tko unosi mnogo masti životinjskog podrijetla ima povećani krvni tlak, a to vodi ka povećanom znojenju.

Zadah

Osobama kojima je primarni izvor energije mast znaju patiti od zadaha. Naime, tijelo proizvodi takozvane ketone koji iz tijela izlaze kroz usta. Ovo nije zabrinjavajuća pojava i loš dah se zna javiti i kod druge vrste prehrane.

Problemi s probavom

Znate onaj osjećaj kada pojedete velike količine fast fooda pa vam se čini kao da imate ciglu u želucu. Uz to tijekom probavljanja dolazi do čudnih zvukova. Posljedica mogu biti grčevi, nadutost trbuha ili općenito bolna probava. To se događa i kad unosite prekomjernu količinu masti.

Općenito se loše osjećate

Često se određeni period osjećamo jednostavno loše, a da nas pri tome ništa konkretno ne boli. No tu je neki osjećaj težine, sveopćeg umora, problemi s koncentracijom i manjak želje za ičim – ovo znaju biti i simptomi prekomjernog unosa masti.

IZVOR: NOVILIST.HR

Photo by freestocks.org from Pexels