Mislite da vas cigarete smiruju? Evo zašto živite u zabludi

by | 2 ožujka, 2020

Iako mnogi pušači cigareta tvrde kako im ta ovisnost pomaže jer smiruje živce, nova istraživanja pokazala su kako pušenje cigareta zapravo može pogoršati mentalno zdravlje, kako piše News18. Istraživači sa Sveučilišta u Jeruzalemu anketirali su više od 2,000 studenata srpskog i albanskog Sveučilišta različitih društveno-političkih i ekonomskih okruženja.

Studija objavljena u časopisu PLOS ONE otkrila je da su studenti koji puše cigarete obolijevali od kliničke depresije dva do tri puta više od vršnjaka koji nisu pušili. Na Sveučilištu u Prištini se čak 14 posto studenata pušača izjasnilo da su nekad bolovali od depresije, u odnosu na četiri posto nepušača.

Na beogradskom Sveučilištu brojevi također idu u prilog nepušačima – 11 posto nepušača izjavilo je kako je bolovalo od depresije, dok je kod pušača takvih 14 posto.

Studenti pušači su također imali višu stopu simptoma depresije i lošije rezultate mentalnog zdravlja poput životne snage i socijalnog funkcioniranja.

“Naša studija pokazuje kako je sve više dokaza da su pušenje i depresija usko povezani”, kaže profesor Hagai Levine sa hebrejskog Sveučilišta u Jeruzalemu. Iako je možda prerano reći da pušenje uzrokuje depresiju, čini se da duhan ima štetne učinke na naše mentalno zdravlje.

IZVOR: NOVILIST.HR