Ako konzumirate ovo povrće, koža će vam biti blistava i čista

by | 9 listopada, 2020

Ako pitate bilo kojeg stručnjaka da vam da savjet kako se najbolje pobrinuti za sebe i svoje zdravlje, većina će ih vjerojatno imati odgovor: “Prehranom i kvalitetnim snom.”

Ono što jedete utječe na svaki segment vašeg tijela izvana i iznutra – kad pričamo o pozitivnim efektima, prehranom možete reducirati bolesti, dobiti energiju, promijeniti raspoloženje i osjećati se bolje. Iako je prva pretpostavka da je ključ u određenim suplementima ili dodacima prehrani, zapravo je stvar u balansiranoj prehrani punoj voća i povrća koje pomaže vašem organizmu da bolje funkcionira. Kosti, koža, mozak, srce, pluća, upalni procesi, raspoloženje, hormonalni disbalansi – sve su to stvari na koje hrana itekako može utjecati, no ono na što ćemo se ovdje bazirati je koža. U nastavku vam donosimo popis povrća koje će dati najbolje beneficije vašoj koži kako bi bila blistava i čista.

Kupus
Kupus je odličan izvor vlakana koji igraju važnu ulogu u reduciranju upalnih procesa te proizvodnji dobrih bakterija zbog čega tekstura i izgled kože mogu biti poboljšani.

Špinat
Hrana bogata vitaminom A može reducirati preuranjeno starenje i oštećenja na koži, pa je špinat odličan izbor.

Cvjetača
Cvjetača i brokula bogate su vitaminom C i beta-karotenom koji će ukloniti štetne tvari iz vašeg organizma.

Češnjak
Jedna od namirnica koja slovi za najzdravije sigurno je bijeli luk koji sadrži jednu od najboljih bakterija za naš organizam (Lactobacillus) koja smiruje upalne procese u tijelu, što utječe i na kožu.


Kelj pupčar
Budući da je bogat vitaminom C, kelj pupčar štiti kožu od oštećenja iz okoliša, potencira proizvodnju kolagena i čini vašu kožu blistavijom.

Mrkva
Beta-karoten još je jedan koristan nutrijent kad je u pitanju zdravlje kože. Budući da se beta-karoten ponaša kao antioksidans u tijelu, može ukloniti štetne komponente iz tijela koji potiču starenje i upalne procese u tijelu.

Tikva puterica
Vitamin E koji sadrži puterica (uz vitamin A i C) je antioksidans koji štiti barijeru kože od bilo kakvih oštećenja.

Kelj
Baš kao i mrkva, kelj sadrži beta-karoten, no ima i magnezij te vlakna koja potiču kožu na sjaj.

Foto: Unsplash