Ako volite sladoled i kavu, onda ćete affogato jednostavno obožavati!

Affogato je tradicionalna talijanska poslastica bazirana na kavi sa sladoledom

by | 11 svibnja, 2023
affogato

Kako smo i naveli u naslovu, ako ste ljubitelj kave i sladoleda, onda je affogato savršena ljetna poslastica za vas!

Ovaj jednostavan talijanski desert sastoji se od kuglice sladoleda od vanilije “utopljene” u čašici espressa. Kombinacija bogatog, baršunastog sladoleda s jakim, odvažnim espressom stvara skladnu ravnotežu okusa i tekstura, koja je i osvježavajuća i ugodna. Za pripremu affogata potrebna vam je samo doza svježe skuhanog espressa i kuglica visokokvalitetnog sladoleda od vanilije, a rezultat je prefina kombinacija kremastog sladoleda i gorkaste kave.

Jednostavno stavite sladoled u malu zdjelicu ili čašu, a zatim preko njega prelijte espresso. Vrući espresso će otopiti sladoled, stvarajući kremastu, ukusnu smjesu u kojoj možete odmah uživati. Iako se affogato obično koristi kao desert, može poslužiti i kao savršen podnevni obrok ili kao osvježavajuća ljetna poslastica.

Možete eksperimentirati s različitim vrstama okusa sladoleda da biste dobili vlastite jedinstvene varijacije affogata (iako se u originalnoj verziji koristi sladoled od vanilije).

Ovaj fini desert/napitak poslužuje se na način da se u šalicu najprije stavi kuglica kvalitetnog sladoleda od vanilije, a zatim se tik pred posluživanje preko nje prelije kava te se u njemu uživa prije nego što se sladoled stigne otopiti.

Na kraju, nije teško zaključiti da kombinacija ovog toplog, hladnog i kremastog napitka daje savršenu ledenu kavu!

Za klasičan affogato potrebna vam je 1 kuglica sladoleda od vanilije, 60 ml espressa te liker od badema po želji. U staklenu čašu (ili neku po vašoj želji) stavite sladoled, a zatim ga prelijte duplim espressom i likerom. Ostavite kratko da se kuglica natopi i možete uživati u ovoj deliciji!

Pročitajte: Svi pričaju o novom TikTok napitku za spavanje. Hoćete li ga probati? 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chocolate Fayre (@chocfayre)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stefano Savarino (@ste.riff)

Foto: Instagram, ASIFE iStock/Getty Images Plus via Getty Images