


- 550 g glatkog brašna (tipa 400)
- 400 g krumpira
- 1 vrećica praška za pecivo
- 200 g maslaca
- 200 g kulena
- 250 g svježeg sira
- 2 jaja
- sjemenke lana
- sol
Za tijesto:
- 300 g kukuruznog brašna
- 200 g pšeničnog brašna
- 1/2 kocke svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 dl mlijeka
- 1 jaje
- sol
Za nadjev:
- 150 g tunjevine iz konzerve
- 300 g svježeg sira
- 2 jaja
- 200 g sira za ribanje
- 30 g zelenih maslina s paprikom
Priprema:
1. U manjoj posudi pomiješati polovinu mlakog mlijeka, svjež kvasac, šećer i žličicu pšeničnog brašna. Dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U veću plastičnu posudu dodati polovinu mješavine pšeničnog i kukuruznog brašna. Dodati nadošao kvasac, maslinovo ulje, preostalo mlijeko i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati preostalu mješavinu brašna i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Zamiješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
Nadjev:
1. Sir naribati na krupno pa pomiješati sa svježim sirom i jajima te dobro izmiješati.
2. Masline s paprikama narezati na kolutove, a tunjevinu izvaditi iz konzerve i ocijediti od masnoće.
Završni postupak:
1. Nadošlo tijesto razvaljati, a zatim kalupom u obliku cvijeta izvaditi željene oblike.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje i na njega poslagati cvjetove od tijesta. Premazati ih s malo pripremljenog nadjeva i posuti tunjevinom.
3. U sredinu cvijeta staviti kolut masline, a rubove tijesta premazati umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana



