


za 10 osoba
vrijeme pripreme: 50 min.
pečenje: 25 min.
POTREBNO JE:
Za koru:
- 9 bjelanjaka
- 15 žlica šećera
- 3 žlice džema od breskve/ marelice
- 5 žlica brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
Za kremu:
- 9 žumanjaka
- 9 žlica šećera
- 4 žlice brašna
- 7 dl mlijeka
- 250 g margarina
- 200 g bijele čokolade za kuhanje
- 1 šlag krema od vanilije
Za dekoraciju:
- 5 dl slatkog vrhnja
PRIPREMA:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati brašno, džem od breskvi ili marelica, prašak za pecivo i polako promiješati.
3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i staviti u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC oko 25 min. dok ne porumeni.
Krema:
1. U posudu uliti 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, brašno i žumanjke te dodati u prokuhano mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Potom skloniti s ploče, dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se otopi. Kremu ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu kremu dodati margarin i umutiti mikserom.
4. Krem šlag od vanilije pripremiti prema uputama s vrećice te i njega dodati u kremu i polako promiješati.
5. Pripremljenu kremu premazati preko torte.
6. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag i premazati preko kreme.
Savjet više: Tortu možete premazati kremom u odgovarajućem kalupu kako bi zadržala željeni oblik.
Izvor: Dobra hrana



