


Sastojci:
- 500 g glatkog brašna tipa 400
- 2 dl mlijeka
- 80 g krem sira
- 80 g margarina
- 1/2 svježeg kvasca
- 150 g maslaca od kikirikija
- 2 žlice šećera
- 1 jaje
- 100 g smeđeg šećera
Priprema:
1. U dubljoj posudi pomiješati mlako mlijeko, 1/2 žlice šećera, žličicu brašna i svježi kvasac pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U veću posudu za miksanje usuti polovinu brašna pa dodati nadošao kvasac, krem sir, margarin i preostali šećer te dobro izmiješati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od prstiju. Zamiješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo tijesto premijesiti u manje lopte veličine breskve i ostaviti ih da odmore 20 min. Potom svaku istanjiti po sredini i na nju staviti ravnu žličicu maslaca od kikirikija te je obložiti tijestom.
4. Punjenu koru okrenuti tako da završeci budu okrenuti nadolje, a potom je istanjiti da bi se dobio duguljasti oblik. Istanjeno tijesto okruglim zupčastim nožem izrezati po sredini na trake, a potom ga uviti u spiralu. Spiralu smotati ukrug i staviti u kalupić za muffine. Na isti način oblikovati preostale kore.
5. Pletenice premazati umućenim jajetom i posipati smeđim šećerom. Peći ih u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept



