Kolika je vaša “prehrambena inteligencija”?

by | 21 siječnja, 2013

Rezultati nedavnog ispitivanja pokazali su da većina ljudi ima pogrešna saznanja o zdravoj prehrani. Sudeći prema rezultatima kampanje Change4Life, test “prehrambene inteligencije”, koji su ispitanici radili, fokusirao se na razinu šećera, soli i zasićenih masnoća u hrani. U cijeloj priči ono što je šokantno jest da je jedna trećina od dvije tisuće ispitanika, zabilježila konačni rezultat ispod 50 postoi

Što ima više soli u sebi – vakumirana salama ili sendvič sa sirom? Čak 85 posto ispitanika pogrešno je odgovorilo na ovo pitanje.

Tijekom IQ testa ispitanici su uvidjeli mnoštvo novih iznenađujućih činjenica kada je u pitanju dijetalni jogurt ili crna kava koju svakodnevno piju, ili pizza s kobasicama. Štoviše, 60 posto ljudi nije znalo da preporučeni dnevni unos soli iznosi jednu žličicu kave.

“Vrlo je važno da budemo svjesni skrivenih rizika u hrani i znamo što unosimo u svoj organizam”, objašnjava ambasador kampanje Ainsley Harriott – “Neki od naših omiljenih obroka imaju veliku količinu soli, šećera i zasićenih masnoća, a naš je posao da znamo što se iza toga krije.”

Usprkos lošim rezultatima, većina ljudi koji su bili ispitani želi se hraniti zdravije. Ipak, pri kupovini omiljenih namirnica mi se, prije zdravlja, fokusiramo na praktičnost. Više od polovine ispitanika bira hranu za koju zna da će jesti čitava obitelj.

Ainsley sugerira da pripremate obroke kod kuće, da se odreknete previše masne hrane, smanjite udio šećera i obratite pažnju na skrivene soli u hrani, tako što ćete svaki put pri kupovini čitati tabele nutritivnih vrijednosti.

izvor: superžena.net