


Sastojci:
- 400 g tankih kora za pitu
- 2 veća poriluka
- 600 g zrnatog sira
- 1 dl vrhnja
- ulje
- mješavina začina
Za preljev:
- 4 jaja
- 3,5 dl mlijeka
- 0,5 dl ulja
- 1 vrećica praška za pecivo
Priprema:
1. Poriluk očistiti i narezati na kockice. Zatim ga kratko popeći na malo ulja da bi omekšao.
2. Umutiti zrnati sir i vrhnje pa dodati ohlađeni poriluk i začine po želji.
3. Jednu koru izdvojiti i ostaviti sa strane. Zatim uzeti dvije kore za pitu, poprskati ih s malo ulja i složiti jednu na drugu. Premazati s malo nadjeva od sira i poriluka pa zarolati. Na isti način od preostalog materijala nadijevati i ostale kore.
4. Okruglu tepsiju premazati uljem, a potom je obložiti ostavljenom korom za pitu.
5. Preko donje kore slagati ukrug nadjevene kore jednu do druge dok se ne popuni tepsija.
6. Posebno pripremiti preljev: umutiti jaja, mlijeko, ulje i prašak za pecivo. Dobivenu smjesu preliti preko pite i ostaviti je da upije. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept



