


Sastojci:
- 300 g sira
- 250 g margarina
- 2 jaja
- 1 svjež kvasac
- 1 žličica šećera
- 3 dl mlijeka
- 600 g brašna
- sol
- sezam
Priprema:
1. U dubljoj posudi pomiješati 1,5 dl mlakog mlijeka, kvasac, šećer i žličicu brašna pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. Sir krupno naribati.
3. Posebno umutiti omekšao margarin pa dodati dva žumanjka i jedan bjelanjak. Zatim dodati polovinu brašna, nadošao kvasac, polovinu sira, preostalo mlijeko i malo soli po želji te promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od prstiju. Zamiješeno tijesto ostaviti da nadođe.
4. Nadošlo tijesto istanjiti na debljinu od 2 cm, a zatim okruglom modlom vaditi pogačice.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega pogačice. Premazati ih preostalim bjelanjkom pa na svaku rasporediti malo sira i posipati sezamom. Peći ih u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana



