Terapija sokovima od voća i povrća

by | 16 studenoga, 2013

Svježi sokovi od voća i povrća imaju neprocjenjiv značaj za zdravlje. Blagotvorni sastojci u njima poboljšavaju razmjenu tvari u organizmu, a istovremeno pospješuju izbacivanje viška tekućine i nakupljenih toksina. Američki dijetolog dr. Norman Walker, začetnik ove takozvane sokoterapije smatra da svatko treba piti sokove u mjeri u kojoj mu oni pružaju zadovoljstvo.

Ali, da bi se postigao željeni efekt, trebalo bi popiti dnevnu dozu od šest decilitara, a da bi terapija u potpunosti bila djelotvorna, potrebno je da se ispuni još nekoliko uvjeta… Voće i povrće mora biti svježe, zrelo i po mogućnosti organski proizvedeno. Prije uporabe, trebalo bi ga dobro istrljati četkom za pranje voća, pod mlazom hladne vode. Za pripremu sokova najbolje je da se koriste električni sokovnici s nožem od nehrđajućeg čelika.

Sok od mrkve ovako pripremljen, učinkovit je lijek za različite infekcije, a posebno očiju, grla i dišnih puteva. Sok od rajčica opskrbljuje tijelo kalijem, mineralom koji jača srčani mišić, a koštano tkivo kalcijem i magnezijem. Sok od svježeg kupusa odličan je za želučane tegobe, kao i bolesti dvanaesnika. Inače, svi svježe cijeđeni sokovi podižu imunitet. Za energiju – tri mrkve, dvije naranče, stabljika celera, tri jabuke. Za zdrave kosti – nekoliko cvjetova broklue, dvije mrkve, jabuka, četvrtina šalice svježeg peršina, limun. Za jačanje organizma – pet mrkvi i tri rajčice. Za jutarnju glavobolju i pospanost – tri mrkve, dvije jabuke i pola cikle.

PRIRODNE MJEŠAVINE ZA IMUNITET

Potrebno je: 500 g cikle, 500 g limuna, 500 g mrkve, 250 grama meda i 8 dl vode.

Cikla i mrkva se očiste i naribaju. U drugoj posudi se iscijedi polovina limuna, a dobiveni sok pomiješa s vodom i doda naribanoj cikli i mrkvi. Sadržaj se zatim poklopi i ostavi na hladnom mjestu 24 sata. Nakon toga se procijedi i dobivenom soku doda med i sok od preostalog limuna. Sve se dobro izmiješa, ulije u staklene boce, dobro zatvori i čuva u hladnjaku. Pije se pola čaše jednom dnevno, 30 minuta prije jela. Za drugi recept, jednako djelotvoran, potrebno je: 500 g meda, oko 100 grama svježeg korijena hrena i 20 grama samljevene kadulje.

Hren se nariba i doda mu se med. Dobivenoj mješavini se dodaje kadulja i čuva se na hladnom mjestu. Svakoga dana odrasli bi trebali uzimati jednu žlicu mješavine, a djeca jednu žličicu. Terapija traje 20 dana, a zatim se prekida.

Izvor: novosti.rs