Jabučni ocat već se stoljećima koristi kao oralni i topički lijek za različite tegobe, od ublažavanja artritisa i poboljšanja probave do uklanjanja bradavica. Iako je do danas malo njegovih beneficija znanstveno potkrijepljeno i istraženo, ostao je univerzalan narodni lijek u koji imamo povjerenje.
Još ga je Hipokrat koristio kao antibiotik, stari su Egipćani njime konzervirali hranu, Rimske vojskovođe pile su ga za snagu, a navodno su se bačve jabučnog octa nalazile na brodu Cristofora Columba za liječenje skorbuta.
U novije vrijeme, uskrsnuo ga je kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća američki obiteljski liječnik DeForest Clinton Jarvis koji je bio uvjeren da jabučni ocat u kombinaciji s medom i vodom pospješuje zdravlje u svakom pogledu, kao što je i napisao u svojoj knjizi “Folk Medicine: A Vermont Doctor’s Guide to Good Health”.
Nutricionistički gledano, jabučni ocat je prava riznica blaga. Znanstvenici su pronašli više od 90 korisnih sastojaka uključujući enzime, antioksidanse (A, B, C i E), minerale (kalij, natrij, magnezij, kalcij i dr.), elemente u tragovima i najvažniji od svih – pektin. Zahvaljujući tom jedinstvenom sastavu, napitak od jabučnog octa i vode donosi sljedeće beneficije.
Jabučni ocat može pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi, a neke studije podupiru njegov pozitivan učinak u kontroli glikemije. Vjeruje se da octena kiselina usporava razgradnju ugljikohidrata, čime se smanjuje brzina kojom šećeri ulaze u krvotok, što pomaže u održavanju dosljednije razine glukoze u krvi. Također, jabučni ocat može poboljšati osjetljivost na inzulin, koji ima ključnu ulogu u sposobnosti tijela u iskorištavanju glukoze za energiju.
2# Poboljšava probavu i imunitet
Jabučni ocat – ali samo onaj nepasterizirani – sadrži probiotike, korisne bakterija koje doprinose zdravom crijevnom mikrobiomu. A dobro je poznato da probiotici podupiru probavu i poboljšavaju imunitet.
3# Može pomoći u skidanju kilograma
Jabučni ocat često se navodi kao prirodno sredstvo za mršavljenje. Teza koja leži iza te tvrdenje je da neka istraživanja navode da može smanjiti apetit. Međutim, hoćete li uz jabučni ocat uistinu uspjeti skinuti kilograme viška isključivo ovisi o vašem stilu života, odnosno prehrani i tjelovježbi.
4# Može vas sačuvati od mikroba
Jabučni ocat može imati antimikrobna i protugljivična svojstva ako se redovito konzumira kvalitetni napitak. Njegovo djelovanje protiv bakterija i gljivica može zahvaliti visokom sadržaju fenola. Ipak, nisu sva istraživanja pokazala da je, primjerice, učinkovit protiv virusa gripe.
5# Potpomaže srčano zdravlje
Na srčano zdravlje utječe dosta faktora, uključujući neke koji su izvan vaše kontrole (poput vaše obiteljske povijesti), ali kad je riječ o prehrani, uključivanje jabučnog octa u vaš jelovnik može značajno smanjiti razinu ukupnog kolesterola (LDL i HDL) što je svakako pozitivno za zdravlje srca.