

Sastojci:
Za koru I:
- 5 bjelanjaka
- 5 žlica šećera
- 100 g mljevenih oraha
- 4 žlice brašna
Za koru II:
- 5 bjelanjaka
- 5 žlica šećera
- 100 g kokosovog brašna
- 4 žlice brašna
Za koru III:
- 4 jaja
- 3 žlice šećera
- 40 g čokolade
- 2 žlice brašna
Za kremu:
- 10 žumanjaka
- 7 žlica šećera
- 7 dl mlijeka
- 4 žlice brašna
- 250 g maslaca
Za glazuru:
- 50 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica maslaca
Priprema:
Kora I:
1. Ulupati čvrst snijeg od bjelanjaka i postepeno dodavati šećer muteći cijelo vrijeme. U snijeg od bjelanjaka dodati brašno i orahe te polako promiješati.
2. Okrugao kalup za tortu prekriti papirom za pečenje pa uliti pripremljenu smjesu i peći dok ne porumeni.
Kora II:
1. U odgovarajućoj posudi istući snijeg od bjelanjaka, te postepeno dodavati šećer muteći cijelo vrijeme. U snijeg od bjelanjaka dodati obično i kokosovo brašno, a zatim polako promiješati. Od pripremljene smjese ispeći koru.
Kora III:
1. Umutiti 4 žumanjka sa šećerom, potom dodati otopljenu čokoladu i brašno, pa dobro promiješati.
2. Bjelanjke istući u čvrst snijeg, dodati ih u prethodno pripremljenu smjesu i polako promiješati. Od pripremljene smjese ispeći koru.
Krema:
1. U odgovarajućoj posudi pomiješati žumanjke i šećer, pa kuhati na pari miješajući cijelo vrijeme.
2. Posebno pomiješati brašno i mlijeko, te dodati u posudu sa žumanjcima i nastaviti s kuhanjem na pari dok se smjesa ne zgusne. Zgusnutu smjesu ohladiti.
3. Maslac pjenasto izraditi i pomiješati s ohlađenom kremom pa dobro promiješati.
Završni postupak:
1. Pečene kore premazati kremom, naslagati ih jednu na drugu, a zatim bočne stranice premazati ostatkom kreme.
2. Čokoladu otopiti s malo maslaca i preliti preko gornje kore.
Izvor: Dobra hrana



