Prehrana i dijete Zdrava hrana

Nakon što skuhate šalšu, kožicu od rajčica možete iskoristiti za genijalnu deliciju

by Lana Biželj

06.09.2021.
Sun dried tomatoes with fresh herbs and spices. Slate background. Top view

Već smo pričali o tome kako iskoristiti ostatke hrane, a sada je vrijeme da odemo korak dalje i posvetimo se voću koje obožavamo pripremati i za zimnicu.

Riječ je o rajčici koju s dolaskom jeseni kuhamo za šalšu ili sok od iste. I dok se iskuhavaju, kožice redovito bacamo, no ako su kožice rajčice za nešto idealne, to je za dehidriranje. Iako ih imate i gotove za kupiti u trgovačkim centrima, zašto ne iskoristiti ostatke koje imate u svega nekoliko koraka? Uvijek na kožici ostane i ponešto mesa, pa ovim jednostavnim procesom možete iskoristiti dehidriranu rajčicu za salate, sendviče, tjestenina, ribu ili bilo kakvo hladno predjelo. Postoje tri načina sušenja, a mi preferiramo onaj u pećnici kao najjednostavniji.

Sušenje na suncu
Ovo je tradicionalni način na koji su rajčicu sušile naše bake. Najduži je, ali možda je zbog toga i tako sladak. Sve što vam treba je nekoliko sunčanih dana i drvena kutija za voće koju možete nabaviti na tržnici. Rajčicama je potrebno tri do četiri dana sušenja na suncu kako bi bile gotove. Vodite računa o tome da vam treba biti lijepo i sunčano vrijeme svaki dan uzastopno kako bi se rajčice osušile.

Sušenje u pećnici
Ovako pripremljene rajčice gotove su za 3-4 sata. Trebate samo paziti da stavljate rajčice slične veličine kako bi se ravnomjerno osušile.

Dehidrator hrane
Danas doista povoljno možete nabaviti dehidratore, a u njemu možete sušiti i voće i povrće bez da vam u njemu ostane imalo tekućine.

Sun-dried tomatoes with garlic, rosemary and spices in a glass jar on an olive wood cutting board.

No objasnit ćemo vam ovaj univerzalni način za sušenje u pećnici za koju postoji najveća vjerojatnost da je vi imate doma.

Kožice rasporedite na veliki pleh prekriven papirom za pečenje, stavite u pećnicu zagrijanu na malo više od 90 °C, pustite da se suše dva do tri sata, izvadite, pustite da se ohlade i to je to. Stavite u čiste suhe staklenke i dobro zatvorite. Također, možete u staklenku dodati maslinovo ulje, češnjak i ružmarin, te držati u hladnjaku, no u tom slučaju, morate je puno brže potrošiti.

Ako imate kućni dehidrator, još bolje. Ubacite ih u dehidrator, pazite uvijek da su u jednom sloju, i pričekajte da dobijete tanke tamnocrvene listiće.

Foto: AnnaPustynnikova via Getty Images