


Sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 100 g svježeg sira
- 1 vrećica praška za pecivo
- 3 vezice mladog luka
- 150 g dimljene slanine
- 3 žlice ulja
- 2 žlice krušnih mrvica
- 4 jaja
- 2,5 dl vrhnja
- 100 g sira
- sol, papar
Priprema:
1. Usuti u odgovarajuću posudu brašno, dodati maslac, svježi sir, prašak za pecivo i malo soli te ručno umijesiti tijesto. Pripremljeno tijesto uviti u foliju i ostaviti da odstoji u hladnjaku 30 minuta.
2. Luk narezati na ploške, slaninu na rezance, sir krupno naribati, a bjelanjke odvojiti od žumanjaka.
3. Na malo ulja popeći slaninu, dodati mladi luk, te pirjati oko 5 minuta, ocijediti od masnoće i ostaviti da se malo ohladi.
4. Žumanjke umutiti s vrhnjem i svježim sirom, pa dodati sir i ohlađenu, ispirjanu slaninu s lukom. Bjelanjke posebno umutiti u čvrst snijeg, pa polako pomiješati s prethodno pripremljenom smjesom, promiješati, te začiniti po želji.
5. Tijesto izvaditi iz hladnjaka, pa ga istanjiti na debljinu od 3 mm. Okruglu tepsiju nauljiti, posuti brašnom, a dno i stranice prekriti istanjenim tijestom. Tijesto na dnu izbosti vilicom, pa odstraniti tijesto koje prelazi stranice tepsije.
6. Tijesto u tepsiji posipati krušnim mrvicama, pa nanijeti pripremljenu smjesu. Kolač peći u pećnici na 180 °C 40 minuta, dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana



