Ako ovaj vikend provodite u Zagrebu, nema bolje vijesti. Napokon možete istražiti one lokacije na svega sat vremena od Zagreba. Ne sumnjamo da ćete dolaskom tamo, upijanjem pogleda i sunca, imati veliki upitnik iza glave – kako ih već niste posjetili?
Nedjeljni ručak zahtijeva jedan obiteljski, tradicionalni pristup, pa smo se vodili za authtonim domaćim jelima, slasnim namirnicama, i okruženjem koje će vas podsjetiti na vikend izlete i ručkove s obitelji dok ste bili djeca.
Gdje na nedjeljni ručak u prirodi?
Restoran August

U Moslavini, kojih pedesetak minuta i pedesetak kilometara od Zagreba, pronašli smo jedno sjajno mjesto kojem se iznova vraćamo, a koje će oduševiti nostalgična nepca, ljubitelje autohtone domaće hrane, finog vina i sjajne atmosfere – Vinarija i restoran August. Odlična hrana, vino, zimi dekice, ljeti ležaljke na suncu s pogledom na vinograd dokle pogled seže i autohtonim dvjestogodišnjim moslavačkim čardakom za leđima. Restoran i vinarija August u Moslavini, u vlasništvu je dvoje inspirativnih ljudi koji su zamijenili grad za boravak u prirodi i sljubljivanje dobre hrane, dobre kapljice i dobrih ljudi.
Dijana Sušac i njezin suprug Marko Sušac preuzeli su obiteljsku vinariju Dijaninih roditelja i napravili restoran August. U njemu ćete uvijek moći pojesti sezonske namirnice koje nabavljaju lokalno od od malih proizvođača i iz OPG-ova te je stoga jelovnik malen i sezonski – tako da jedete domaće, sezonsko i friško. No uz to, tamo vas čeka nezaboravni pogled na Moslavinu u kojem možete uživati do sutradan, jer nas čeka i nekoliko šarmantno i autohtono uređenih soba.
Grešna gorica

Grešna gorica prvi je registrirani seljački turizam u Hrvatskoj, ali i restoran koji je prema Gault&Millau uvršten među 100 najboljih u Hrvatskoj, i samo to su dovoljni razlozi zašto morate pojesti ručak u Kleti Grešna gorica u vlasništvu obitelji Podboj. Damir, Jasna, Marko i Matija uz podršku djeda Vladimira i bake Ankice, započeli su s radom na seoskom domaćinstvu 1996. godine. Sakupljajući stare predmete koji su opisivali seoski život na zagorskim bregima obitelj je počela uređivati okoliš i ugostiteljski objekt. Radom sa prirodnim materijalima željeli su postići danas prepoznatljiv domaći, prirodni i izvorni seoski ugođaj. Tom ugođaju uvelike pridonose zelene livade i vinogradi koji okružuju goste dok oni uživaju u domaćim zagorskim delicijama kao što su domaći naresci, sir i vrhnje, kukuruzni kruh, purica s mlincima, štrukli… Stara bačva koja je nekoć čuvala 7000 litara vina danas je preuređena u kutak za goste, a posebno je zanimljiva najmlađima posjetiteljima. 20 godina stvarani ugođaj vraća goste u srednjovjekovna vremena grofova Ratkay iz Velikog Tabora kojim i danas tiho odzvanja legenda o tragičnoj ljubavi Veronike Desinićke i grofa Fridrika koji su se potajno sastajali u Grešnoj Gorici. Prema legendi, brežuljak Grešna gorica bio je tajno sastajalište mladih ljubavnika Veronike i Fridrika. Zbog njihove zabranjene ljubavi i “grijeha”, brežuljak nosi današnji naziv.

“Stara rimska poslovica kaže: ‘Da bi upoznao jedan narod i njegov kraj, sjedni za njegov stol, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, tada ćeš upoznati kakav je to kraj i kakvi su to ljudi.’ Ako vjerujete u riječi starih Rimljana, upravo u našem ugostiteljskom objektu možete vrlo dobro upoznati zagorski kraj, ljude i običaje. Naše seosko domaćinstvo nudi vam ugođaj pravog zagorskog seoskog ambijenta, domaće specijalitete i vino iz naših vinograda te vam omogućuje da svoju svakodnevicu zamijenite odmorom i uživanjem u čarobnom krajoliku zelenih brežuljaka. Vaš boravak u Grešnoj Gorici upotpuniti će stoljetna hrastova šuma, vinogradi, livada, uređeno dječje igralište i različite domaće životinje koje su neizostavni dio seoskog života”, poručuju vlasnici.
Lovački dom Muljava

Mnogi Zagrepčani ne žale zaputiti se do Lovačkog doma Muljava, čisto kako bi se počastili čuvenim palačinkama sa sladoledom i šumskim voćem. No kako je Petrova gora poznata po brojnoj divljači poput divlje svinje, srne i šljuke, tako je i gastronomska ponuda restorana bazirana na lovačkim jelima, tradicionalnim receptima, i specijalitetima koji su pripravljeni od šumskih delicija, a tu su i brojna jela od šumskih plodova.
Vuglec breg

Vuglec Breg je uspješna obiteljska priča nastala iz želje za očuvanjem obiteljske ostavštine, autohtonih zagorskih običaja i tradicije. Turističko selo “Vuglec Breg” nalazi se na temeljima starog zaseoka “Vugleci”, a prostire se na 12 hektara površine gdje je prostor za sebe pronašao veliki vinograd, koji daje grožđe od kojega nastaju vrhunska vina i pjenušci. Autohtone zagorske “hiže” i klet obnovljene su i uređene za smještaj gostiju, a u staru gospodarsku zgradu smjestili su sada već nadaleko poznati restoran, vinski podrum te dvoranu namijenjenu poslovnim sastancima i seminarima.
Ako se odlučite prošetati, na sjevernom dijelu “Vuglec Brega” naići ćete na malo jezero, travnjake i predivne staze za šetnju, a zaljubljenici u sport mogu zaigrati tenis i mali nogomet. Šećući “Vuglec Bregom” bit ćete na oko 300 metara nadmorske visine s koje se pruža očaravajući pogled na zagorske brežuljke načičkane hižama, kletima i crkvicama.
Izletište Kuzmanović Slavagora

Iako smo spomenuli ovaj restoran na našoj listi izletišta, ne možemo propustiti priliku uvrstiti ga i ovdje. Pogotovo zato jer smo se na ovo izletište više smo se puta vratili i to prvenstveno zbog nezaboravnog pogleda. U srcu Samoborskog gorja, nedaleko od Zagreba te četiri kilometra od Samobora, na lokaciji koja pruža predivan pogled na brežuljkasti krajolik, stari Okić grad, Zagreb i okolicu smjestilo se Seosko obiteljsko gospodarstvo Kuzmanović – Slavagora. Ovdje možete prošetati šumskim stazama, uživati u prirodi, doći do starog Okić grada, potoka Konščica, izvora, sela Cerje i crkve sv. Leonarda iz 18. stoljeća ili pak samo uživati u gastro ponudi izletišta koja se bazira na tradicionalnoj hrani: vina, rakije i sokovi iz vlastite proizvodnje, te izvrsna domaća kuhinja: štrukli, sir i vrhnje, domaća juha, umaci s vrganjima, purice i patke s mlincima te mnoštvo ostalih domaćih specijaliteta.
Ostale preporuke restorana idealnih za nedjeljni ručak u prirodi pronađite na grazia.hr.




