Kako mentalno ojačati i lakše rješavati probleme?

Uz mentalne mape potaknite svoje razmišljanje, mentalno zdravlje i lakše rješavajte probleme

by | 14 srpnja, 2021
mentalna mapa, razmišljanje, rješavanje problema, mentalno zdravlje

U užurbanoj svakodnevici u kakvoj živite, ponekad je teško ostati koncentriran na neke stvari. Upravo zato postoje načini kako da sačuvate mozak i poboljšate oštrinu i zadržavanje memorije kako biste jasnije razmišljali. Mentalne mape odličan su način kako razmišljati izvan okvira, a istovremeno imati dubinu svojih misli te ojačati kreativnost.

Mentalna mapa je alat kojim ćete zabilježiti svoje misli koje vam se događaju u glavi i one vam pomažu u razmišljanju, prikupljanju znanja, pamćenju i stvaranju ideja. Mape će osigurati da budete produktivniji i strukturiraniji te da riješite problem koji naizgled izgleda kao da se ne može riješiti. Istovremeno, vama omogućuje da bolje mislite, analizirate temu i da povežete stvari, ali i prikupite više informacija te zapamtite i stvorite nove ideje.

Dakle, prema dr. Gonzalez-Berrios, važno je da jedan primarni koncept povežete s drugim malima. Puno puta događa se da ne možete organizirati svoje misli i na temelju njih poduzimati neke radnje. Zato je upravo mentalna mapa odličan izbor jer služi kao vodič koji pomaže usavršiti organizacijske vještine da bolje riješite probleme i strukturirate način postizanja svojih ciljeva.
Da bolje posložite svoj um kroz ovu metodu možete ključne pojmove povezane s temom prikazati kroz razne slike, crte, veze. Mozak će biti pokrenut i zapamtiti složene informacije kroz slične pojmove povezane s temom. Ono što je odlično, ovo je metoda koja se može koristiti u bezbroj situacija – od poslovnih do privatnih. A ako uspijete kroz mentalnu mapu postići bolju organizaciju, vrlo brzo ćete vidjeti promjene u svakodnevnom životu i produktivnost na poslu.

Pročitajte: Neprestano rješavate tuđe probleme? Evo zašto to nije dobro i kako prestati 

Aplikacija za mapiranje

Na papiru možda sve izgleda neuredno kad krenete, zato i jest osmišljena MindMeister aplikacija, to jest alat koji će vam pomoći da se organizirate i sve misli posložite na jedno mjesto kad god se one pojave. U konačnici, to dovodi i do boljeg rješavanja bilo kakvog problema. Na ovoj aplikaciji možete napraviti tri besplatne karte, a zatim dalje koristiti uz plaćanje. Sadrži i odličan blog na kojem možete pronaći ideje. Druga opcija je Vennage koja nudi više od 40 mrežnih predložaka mentalnih mapa od kojih su neki besplatni, a drugi traže mjesečnu preplatu da bi se mogli koristiti.

Bez obzira na to koji medij odabrali, činjenica je da ova strategija olakšava i potiče mozak na razmišljanje, a istovremeno omogućava lakše rješavanje problema.

Pročitajte: Stalna iscrpljenost može biti znak mentalne maglice. Naučite kako je se riješiti

FOTO: Magnet.me/Unsplash