Kombucha, matcha, sok od lubenice i još pet napitaka koji će smanjiti želju za šećerom
Kad je riječ o zaustavljanju žudnje za šećerom, dobro je potražiti pića koja su osvježavajuća, ali ne sadrže dodani šećer ili sadrže minimalne koli...
Marinirane tikvice novo su nam gastronomsko otkriće
Vjerujemo da ćete se složiti s nama kada kažemo da su tikvice s grilla jedan od najboljih kulinarskih izuma (ako ste obožavatelji ovog zelenog povrća), no jeste li kušali marinirane tikvice?
Bilo da ih jedete kao prilog ili glavno jelo, ulje, sol i papar mogu biti dosta neutralni, pa ako vam treba promjena i dodatak uzbuđenja kad je riječ o ovom povrću, vrijeme je da razmotrite i mariniranu opciju. Bez brige, jednostavnije je nego što zvuči, a bit ćete oduševljeni rezultatom.
Sastojci:
3 srednje tikvice
2 žličice soli
300 ml octa
250 ml maslinova ulja
5 češnja češnjaka
2 žličice origana
2 žličice sušenog peršina
1 žličica chilija ili paprike (najbolje u pahuljicama)
Priprema:
Tikvice ogulite i narežite što tanje, najbolje pomoću mandoline, pa posipajte pola žlice soli i ostavite ih pola sata. U lončić ulijte maslinovo ulje, oguljene, cijele češnjeve češnjaka, ostatak soli, origano, peršin i pahuljice chilija. Ugrijte na laganoj temperaturi, ali nemojte da zakuha. Ostavite nekoliko minuta na vatri pa izvadite češnjak i stavite na stranu. Iscijedite tikvice od viška vode pa slažite ploške u staklenku i nježno ih pritisnite žlicom. Prelijte ih marinadom i stavite po jedan češanj češnjaka u svaku staklenku. Spremite staklenke u hladnjak i ostavite ih preko noći. Tikvice potrošite u roku od tjedan dana.
Foto: Unsplash