15 najboljih namirnica za dugovječnost i zdravlje
Značajan utjecaj na cjelokupno zdravlje ima prehrana, a ipak postoje neke namirnice koje se izdvajaju od ostalih. Srećom, priroda nudi širok spe...
Iako pamtimo okrepljujuću juhu iz djetinjstva za nedjeljnim ručkom nakon koje smo jedva čekali da dođemo do glavnog jela, danas je situacija nešto drukčija i obožavamo eksperimentirati s juhama iz drugih kuhinja.
Nakon miso juhe, svratili smo do Japana na jednu ramen, gustu juhu s rezancima. Ramen je jelo s puno elemenata, a glavni sastojci su temeljac, koji se satima polako krčka na laganoj temperaturi kako bi dobio intenzivan okus, i originalna, japanska tjestenina. Iako ramen postoji u istočnoj kuhinji nekoliko stotina godina tek je u 80-ima počeo dobivati kultni status, a jelo se vrlo brzo počelo doživljavati kao nacionalni specijalitet u čije ime se otvaraju ne samo restorani, već i muzeji diljem Japana. U nastavku vam donosimo vegansku inačicu ramena s gljivama i đumbirom.
Sastojci:
250 g japanskih ramen rezanaca
500 ml kokosovog mlijeka
150 g gljiva shiitake
100 g klice graha
1 mladi luk
1 češanj češnjaka
1 chili papričica, svježa
20 g žute curry paste
800 ml vode
40 g kikirikija
20 ml umaka od soje
20 g listova korijandra, svježeg
Ulje za prženje
1 čajna žličica bio đumbira
Priprema:
Ogulite i tanko narežite češnjak. Operite mladi luk i narežite na tanke kolutiće. Zelene kolutiće sačuvajte za ukras. Grubo nasjeckajte kikiriki, operite korijandar i otkinite listiće s peteljke. Izvadite sjemenke iz chilija i tanko ga narežite. Zagrijte malo ulja u posudi. Dodajte češnjak, đumbir i bijele kolutiće mladog luka te kratko popržite. Zatim dodajte curry pastu, popržite kratko te ulijte vodu. Narežite gljive shiitake na komade veličine zalogaja i dodajte u posudu. Ulijte kokosovo mlijeko i dodajte tjesteninu za ramen. Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju. Začinite gotovu juhu umakom od soje. Razdijelite u zdjelice i ukrasite zelenim kolutićima mladog luka, svježim chilijem, klicama graha, listovima korijandra, usitnjenim kikirikijem i sjemenkama crnog sezama.
Foto: Unsplash