Koliko god obožavali blagdane zbog osjećaja zajedništa koji nam pružaju, ponekad (a osobito kad treba složiti blagdanski jelovnik) mogu biti pravo mučenje.
Od predjela do deserta, pomoću naših malih savjeta i vaš vege blagdanski stol može biti upravo savršen – posebice ako se u ovu avanturu upuštate po prvi put. Ovo je jedan od onih pothvata u koji se trebate upustiti i u kojem trebate potpuno uživati. Vjerujte, priprema jela itekako može proći bez stresa ako na vrijeme isplanirate samu pripremu hrane. Kako bismo vam olakšali, donosimo vam recepte za predjelo, glavno jelo i desert food blogerice Nine Dianežević za blagdanski stol. Više ideja za recepte možete pogledati na njezinom Instagramu.
Predjelo
Krem juha od crvene leće
Sastojci (za 4 osobe):
200g crvene leće
100 g prosa
1 češanj češnjaka
1 mrkva
1 glavica crvenog luka
1 stapka celera
oko 1 l povrtnog temeljca
2 zrele rajčice
50 g badema
3 žlice djevičanskog maslinovog ulja
sol
svježe nasjeckani peršin
Priprema:
Isperite leću i proso i stavite ih u kuhati s nasjeckanom mrkvom, lukom, celerom, i češnjakom (nasjeckanim na listiće). Dodajte toliko temeljca da za par centimetara pokrije sve sastojke. Kuhajte oko 30-40 minuta, po potrebi dodajući još vode da ne ostane bez tekućine. U međuvremenu krupnije nasjeckajte oguljene bademe i popržite ih nasuho u tavi. Nasjeckajte sitno peršin, a rajčice na kockice.
Kad je juha kuhana, izmiksajte je u blenderu, posolite i dodajte maslinovo ulje. Po potrebi dodajte vode tako da dobijete gustoću koju želite (no ne previše jer bi ova krem juha trebala biti gušća. Začinite dodatno po potrebi. Razdijelite juhu u tanjure i u svaki dodajte žlicu badema, žlicu nasjeckanih rajčica i list peršina te par kapi maslinovog ulja.
Glavno jelo
Parmiggiana od patlidžana i tikvica
Sastojci: (za 4 osobe):
500 ml pasirane rajčice
1 žličica sušenog bosiljka
2-3 češnja češnjaka
oko 4 žlice maslinovog ulja
1 kg patlidžana
500-600 g tikvica
300 g mozzarelle
150 g svježeg parmezana
sol, papar
svježi bosiljak
Priprema:
1. Patlidžane i tikvice narežite po dužini na ploške debljine oko 0,5 – 1 cm. Poprskajte ih maslinovim uljem i promiješajte da se ploške lagano oblože uljem.
2. Ugrijte teflonsku grill tavu te na jačoj temperaturi pržite ploške povrća u jednom sloju, po 2-3 minute sa svake strane, da omekša. Pečeno povrće slažite na tanjur obložen kuhinjskim ručnikom, lagano posolite i popaprite te ostavite da se ocijedi od viška masnoće. Pržite tako ploške povrća u par navrata.
3. Za umak pomiješajte pasiranu rajčicu, sitno sjeckani češnjak i sušeni bosiljak. Dodajte 2 žlice maslinovog ulja i dobro izmiješajte.
4. Mozzarellu ocijedite i narežite na sitne kockice, a svježi parmezan naribajte. Pećnicu ugrijte na 180 °C.
5. Vatrostalni kalup za pečenje veličine oko 25 x 20 cm lagano namastite maslinovim uljem te na dno stavite par žlica umaka od rajčica i razmažite. Zatim stavite sloj pečenih ploški povrća, naizmjence ploške patlidžana i tikvica, koje se mogu preklapati. Posipajte oko ⅓ mozzarelle te premažite s oko 4 žlice umaka od rajčice. Po tome posipajte trećinu ribanog parmezana.
6. Na ovaj način složite još 2 sloja, dok ne potrošite povrće i ostale sastojke. Završite slojem umaka od rajčice i obilno posipajte parmezan.
Sve pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 30-35 minuta, po potrebi pokrivajući folijom pred kraj da ne potamni previše. Pustite da se ohladi 15-tak minuta, pa režite na komade i poslužite uz to svježu salatu po izboru.
Desert
Raw Ferrero torta
Sastojci (za tortu promjera 18-20 cm)
Za podlogu:
260 g lješnjaka
oko 24 datulje
1-2 žlice kakaa
6 žlica vode
Za kremu:
460 g indijskih oraščića, namočenih u vodi preko noći pa ocijeđenih
200 g javorovog sirupa
6 žlica namaza od lješnjaka i nugata
2 žlice kakaa
1 žličica maca praha, opcionalno
6 žlica otopljenog ulja kokosa
Dekoracija po želji:
Lješnjaci
Glazura i ukrasi od tamne čokolade
Priprema:
Sve sastojke za podlogu izblendati u jakom kuhinjskom blenderu i povezati u podlogu. Kalup za tortu promjera 18-20 cm (s pomičnim rubom) obložite pripremljenom podlogom te pritisnite rukama ili žlicom o dno kalupa. Indijske oraščiće koje ste namočili preko noći i ocijedili stavite u posudu blendera pa dodajte i ostale sastojke za kremu redom. Sve izblendati u gustu, kremastu smjesu. Prelijte preko podloge, zagladite i stavite u zamrzivač na pet sati ili preko noći. Kad se torta stisnula, ukrasiti po želji sjeckanom čokoladom i lješnjacima te gkazurom. Sat vremena prije posluživanja izvadite je iz hladnjaka, te je opet pospremite u hladnjak i držite tamo.