Kombucha, matcha, sok od lubenice i još pet napitaka koji će smanjiti želju za šećerom
Kad je riječ o zaustavljanju žudnje za šećerom, dobro je potražiti pića koja su osvježavajuća, ali ne sadrže dodani šećer ili sadrže minimalne koli...
Smokva je mediteransko voće kojem mnogi ne mogu odoljeti. Spominjala se još u Babilonskim zapisima, a bila je omiljeno Kleopatrino voće. Fotografiju smokvi na Instagramu je objavila i domaća diva Nina Badrić te tako dala do znanja da i ona u njemu uživa ovih dana, i to s dobrim razlogom.
Smokve i njihovo lišće su puni nutrijenata koji nude različite prednosti za zdravlje. Dobre su za probavu, smanjuju rizik od bolesti srca i pomažu održati šećer u krvi na zdravoj razini. Zbog malo kalorija, dio su mnogih dijeta.
Jedna smokva teška 40 grama sadrži 30 kalorija, 8 grama ugljikohidrata, gram vlakana, bakar, magnezij, kalij, tiamin, riboflavin, vitamine B6 i K.
I dok je svježa smokva niskokalorična namirnica, sušena je bogata šećerom i kalorijama te je treba konzumirati s oprezom.
Smokve se dugo koriste kao domaći lijek za probavne probleme, posebno zatvor. Naime, sadrže vlakna koja će potaknuti probavu, a imaju i dozu prebiotika koji su izvor dobrih bakterija. Vrlo su korisne za vaskularno i zdravlje srca, a pomažu i dijabetičarima jer održavaju razinu šećera na zadovoljavajućoj razini. Odlične su i za kožu.
Ipak, pazite da ne pretjerate sa smokvama jer mogu izazvati proljev ili druge probleme, a neke osobe mogu na njih biti alergične.
Smokve možete jesti svježe ili sušene, njihovim lišćem možete začiniti različita jela ili pripraviti ukusan čaj. Neki od njih pripremaju džem, a mogu biti i sastojak deserata.