


Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g margarina
- 1 žumanjak
- 1 prašak za pecivo
- 0,5 ml jogurta
- sol
Za punjenje:
- 400 g miješanog mljevenog mesa
- 2 jaja
- 1 bjelanjak
- 1 glavica luka
- 20 g parmezana
- 1 žlica krušnih mrvica
- 1,5 dl vrhnja
- 500 g špinata
- 3 žlice ulja
- mješavina začina
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj posudi pomiješati omekšao margarin, brašno, žumanjak, prašak za pecivo, jogurt i malo soli.
2. Od pripremljenih sastojaka umijesiti glatko tijesto i staviti ga u hladnjak da odstoji 60 minuta.
Punjenje:
1. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk dok ne porumeni, a zatim dodati mljeveno meso i pirjati ga uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
2. Pirjano meso ostaviti da se ohladi, dodati jedno jaje, bjelanjak, mrvice, parmezan i vrhnje, pa promiješati i začiniti po želji.
3. Špinat skuhati u slanoj vodi, procijediti i sitno nasjeckati, a zatim pomiješati s pripremljenim mesnim nadjevom.
Završni postupak:
1. Ohlađeno tijesto razvući na debljinu od 0,5 mm, a zatim ga podijeliti na dva dijela.
2. Polovinom tijesta obložiti dno i bočne stranice okrugle tepsije za pitu. Zatim tijesto izbosti vilicom i staviti u zagrijanu pećnicu peći 10 minuta na 220 ºC.
3. Polupečeno tijesto izvaditi iz pećnice, a potom dodati pripremljeni nadjev.
4. Drugu polovinu tijesta narezati na šire trake, poslagati ih ukriž po nadjevu kako bi se dobio izgled mreže.
5. Pripremljenu pitu premazati umućenim jajetom i vratiti u pećnicu da se dopeče.
Izvor: Dobra hrana



