


Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 125 g šećera
- 50 g brašna
- 50 g gustina
Za kremu:
- 5 dl mlijeka
- 20 g želatine u prahu
- 3 žumanjka
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 500 g sitnog sira
- 3 dl slatkog vrhnja
- 500 g jagoda
Za ukrašavanje:
- 1 crveni preljev za kolače
Priprema:
Biskvit:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Postepeno dodavati 50 g šećera muteći cijelo vrijeme.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom. Dodati snijeg od bjelanjaka i promiješati.
3. Na kraju dodati brašno, gustin i promiješati.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i u njega uliti pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC.
Krema:
1. Želatinu preliti sa 8 žlica vode i ostaviti na nabubri.
2. Mlako mlijeko pomiješati sa žumanjcima, šećerom i vanilin šećerom. Dodati sitni sir, želatinu, šlag od slatkog vrhnja i promiješati.
3. Jagode narezati na kolutove te dodati u pripremljenu kremu.
Završni postupak:
1. Pečeni biskvit vratiti u kalup i preko njega preliti kremu.
2. Crveni preljev za kolače pripremiti prema uputama s vrećice i preliti preko kreme.
Izvor: Dobra hrana



