Što uistinu znači žudnja za određenom vrstom hrane?

by | 15 ožujka, 2020

Žudnja za određenim namirnicama ponekad nije vezana samo uz osjećaj gladi. To može ukazivati na probleme u vašoj prehrani i na određene zdravstvene probleme, kako navodi The Sun.

Nutricionistkinja dr. Marilyn Glenville je otkrila što uobičajena žudnja za hranom može značiti.

Čokolada – stres ili hormonalni problemi

Znanstveno je dokazano da neke komponente u čokoladi podižu naše raspoloženje i povećavaju serotonin zbog čega se bolje osjećamo. Stoga želja za čokoladom može odražavati potrebu za podizanjem raspoloženja ako ste pod stresom ili vam nedostaje energije. Također, može ukazivati ​​na nisku razinu magnezija, minerala kojim je kakao bogat.

Žene su u određenim trenucima mjesečnog ciklusa izloženije ovom problemu, a otuda i dolazi čest predmenstrualni nagon da uživaju u čokoladi.

Brza hrana – loše raspoloženje i nedostatak energije

Ako ste pod stresom ili ste napeti, možda ćete osjećati neopisivu želju za brzom hranom, poput pizze, pržene piletine, hamburgera ili pak čipsa.

Kombinacija masti i ugljikohidrata pokreće oslobađanje dopamina, neurotransmitera koji mozak povezuje s nagradom i zadovoljstvom. Kratkoročno, zbog toga se osjećamo bolje, ali s vremenom ćete još više žudjeti za takvim namirnicama kako biste si ekspresno popravili raspoloženje.  Umjesto toga, radije odaberite ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa. Rezultat će biti isti.

Sir – nedostatak vitamina B12

To je hrana bogata masnoćama pa vam tijelo možda, žudeći za sirom, pokušava reći da mu treba više dobrih masti. No umjesto za sirom, radije posegnite za avokadom, masnijom ribom i orašastim plodovima.

Biftek – treba vam više proteina

Žudnja za crvenim mesom često je znak da ne dobivate dovoljno proteina ili imate manjak željeza. Ako sanjate biftek ili hamburger, ali ne jedete životinjske proteine, važno je osigurati dovoljno biljnih opcija poput tofua kako biste održavali zdravlje mišića, tkiva i kostiju. Također, grah i leća su dobar izvor proteina.

Tjestenina – umorni ste i loše raspoloženi

Vaše tijelo koristi ugljikohidrate za proizvodnju serotonina, hormona sreće, a u nedostatku njega mogli biste osjetiti žudnju za tjesteninom, rižom, krumpirom ili bijelim kruhom. No to je samo instantno rješenje nakon kojeg slijedi nagli pad energije. Puno bolji odabir je integralna tjestenina ili pak smeđa riža.

Grickalice – dehidrirali ste

Ako vam se neopisivo jede čips ili druge slane grickalice, to može biti znak da ste dehidrirani. Sol potiče žeđ i pomaže vašem tijelu da zadrži vodu. Dakle, ako ne pijete dovoljno, bili ste bolesni ili naporno vježbate, to je uobičajeno. Tijelu je potrebna sol za funkcioniranje, ali previše soli može uzrokovati visoki krvni tlak.

Curry – nedostatak cinka

Osim što nas čini podložnijima prehladama i gripi, niska razina cinka povezana je s gubitkom osjeta okusa, što bi moglo potaknuti želju za jelima jačeg okusa. No žudnja za curryjem može biti uzrokovana i činjenicom da vam je prevruće. Naime, začinjena hrana potiče znojenje i pomaže sniziti tjelesnu temperaturu.

Slatkiši i kolači – nedostaje vam energije

Ako ste pod stresom, loše ste spavali ili se niste dovoljno najeli, nemojte se iznenaditi iznenadnom željom za slatkišima. Slatka hrana nudi brzo popravljanje razine glukoze kada vam padne razina šećera u krvi, ali taj utjecaj nije dugoročan. Umjesto toga, radije u svoju prehranu uvrstite namirnice bogate vlaknima poput zobi i integralnog kruha.

Foto: malcolm garret / Pexels

IZVOR: INDEX.HR