Kombucha, matcha, sok od lubenice i još pet napitaka koji će smanjiti želju za šećerom
Kad je riječ o zaustavljanju žudnje za šećerom, dobro je potražiti pića koja su osvježavajuća, ali ne sadrže dodani šećer ili sadrže minimalne koli...
Zimi nikako ne smijemo zaboraviti piti puno tekućine te jesti hranu bogatu vlaknima, napominje nutricionistkinja Sandra Marić Bulat.
“Idealan je izbor napitak od mlake vode s medom koji pospješuje izlučivanje sluzi i time sprječava bolesti”, nastavlja nutricionistkinja Marić Bulat. Mlaka će tekućina zagrijati tijelo, a med će ga opskrbiti antioksidansima.
Namirnice koje griju tijelo su začini poput cimeta, đumbira i papra, povrće poput zelene i crvene paprike te piletina i šunka. Zimi se posebno preporučuju sezonske namirnice jer će zbog bogatstva vitamina i minerala ojačati obrambeni sustav. Ne treba zaboraviti ni na voće. Najjednostavniji je način unosa vitamina iz voća svježe iscijeđeni sok. Sok možete obogatiti i bjelančevinama iz mliječnih proizvoda te dobiti vlastitu varijantu popularnog smoothieja.
Od voća je za pripremu smoothieja koji će ojačati imunitet najpreporučljivije upotrebljavati jabuke, banane, kivi i bobičasto voće. Pomiješajte dvije i pol šalice mlijeka (možete upotrijebiti i sojino, bademovo ili kokosovo mlijeko), šalicu bobičastog voća (može i smrznutog) te pola banane. Svježe napravljeni napitak popijte ujutro.
Čaj matcha ima deseterostruku koncentraciju sastojaka za jačanje imuniteta u odnosu na zeleni čaj. Matcha pomaže pri borbi s virusnim i bakterijskim infekcijama poručuje nutricionist dr. Isaac Eliaz. Može se pronaći u specijaliziranim trgovinama čaja i zdrave hrane.
U šalicu mlake vode umiješajte žličicu ribanog đumbira i sok jedne, dvije kriške limuna. Iako se jednostavno priprema, ovaj je napitak prava bomba antioksidansa i vitamina C. Zagrijat će tijelo, razbuditi vas i pročistiti cijeli organizam.
Na prvi znak prehlade dobro je popiti čaj jer topli napici olakšavaju simptome bolesti i daju potporu oslabljenom imunitetu. Umjesto šećerom čaj zasladite medom koji je bogat antioksidansima, i to po principu – što je med tamniji, to je i bogatiji.
U litru prokuhane vode dodajte 1,5 žličicu đumbira, žličicu cimeta, 1/2 žličice kardamona, 4 zgnječena klinčića, 1/2 žličice zgnječenog anisa i malo kajenskog papra. Kuhajte 15 minuta na slaboj vatri, dodajte malo mlijeka i kuhajte dok se ne napravi kožica. Zasladite žličicom meda.
Zeleni sokovi odlična su metoda detoksikacije, a tijelo se pomoću njih rješava sluzi, koja je glavni razlog raznih upala. Dugotrajnim uzimanjem čiste se i crijeva. Zeleni sokovi izuzetno su bogati klorofilom, zbog čega pomažu tijelu u borbi protiv virusa i bakterija. Za dodatni poticaj imunitetu zelenom soku dodajte spirulinu, a najbolje ga je piti dok je svjež.