Kombucha, matcha, sok od lubenice i još pet napitaka koji će smanjiti želju za šećerom
Kad je riječ o zaustavljanju žudnje za šećerom, dobro je potražiti pića koja su osvježavajuća, ali ne sadrže dodani šećer ili sadrže minimalne koli...
Rezultati novog istraživanja provedenog u Americi mogli bi objasniti zbog čega neki ljudi lakše podnose bol.
Naime, znanstvenici tvrtke Proove Biosciences identificirali su četiri gena koji imaju presudan utjecaj na sposobnost tolerancije boli.
Prema riječima istraživača, novi nalazi će liječnicima olakšati razumijevanje percepcije boli kod pacijenata i omogućit će im da prilagode postupak liječenja, kako piše portal Pliva.
U istraživanju je sudjelovalo više od 2.700 ispitanika koji su koristili lijekove za kronične bolove.
Pomoću ocjenjivanja stupnjeva osjećaja boli od strane samih ispitanika, znanstvenici su uspjeli izdvojiti one koji lakše podnose bol.
Također je utvrđeno da pri tome presudnu ulogu imaju geni COMT, DRD2, DRD1 i OPRK1.