Može li prijevremena menopauza povećati rizik od smrtnosti?
Žene koje uđu u menopauzu prije 40. godine imaju veći rizik od prerane smrti, ali taj rizik mogu smanjiti hormonskom terapijom. To je ...
American Heart Association kaže, u novoobjavljenom izvješću, da kokosovo ulje nije dobro za zdravlje srca. Kokosovo ulje, naime, sadrži visoke razine zasićenih masnoća, čak šest puta više od maslinovog ulja. Zasićene masnoće smatraju se nezdravima jer mogu povisiti loš kolesterol i tako povećati rizik srčanih bolesti.
Kako se kokosovo ulje prodaje kao zdrava hrana, treba znati da ono ima više zasićenih masnoća nego slanina ili maslac. Prema ovom izviješću, kokosovo ulje ima 82 posto zasićenih masnoća, dok slanina ima 39 posto, govedina 50 posto, a maslac 63 posto.
American Heart Association preporučuje ograničenje unosa zasićenih masnoća i sniženje” lošeg kolesterola” koji povisuju rizik bolesti srca. Visoki LDL kolesterol vodi stvaranju naslaga na arterijama, a rezultat je srčana bolest ili moždani udar. Visoke vrijednosti “dobrog kolesterola” HDL, imaju suprotan efekt i smanjuju rizik od srčanih bolesti.
Umjesto konzumiranja zasićenih masnoća, kojih ima u crvenom mesu, prženoj hrani, slatkoj hrani i kokosovom ulju, trebalo bi ih zamijeniti boljim izvorima zdravih nezasićenih masnoća. Jedite pileće meso bez kožice, masnu ribu, orašaste plodove, legume, avokado, koristite maslinovo ulje i mliječne proizvode s manjim udjelom masnoća. Prosječan muškarac ne bi trebao jesti više od 30 grama zasićenih masnoća dnevno, a prosječna žena ne više od 20 grama.
IZVOR: TELEGRAM.HR