Kombucha, matcha, sok od lubenice i još pet napitaka koji će smanjiti želju za šećerom
Kad je riječ o zaustavljanju žudnje za šećerom, dobro je potražiti pića koja su osvježavajuća, ali ne sadrže dodani šećer ili sadrže minimalne koli...
Treba naglasiti činjenicu da nisu svi aditivi štetni. Neki od njih su sigurni i potpuno bezopasni za zdravlje čovjeka. To se odnosi na aditive prirodnog podrijetla koji mogu biti biljni, aditive iz mikroorganizama i mineralne aditive.
Nutricionisti i drugi stručnjaci navode kako su za korištenje sigurni: pektin, lecitin, vitamini, minerali, limunska kiselina, mliječna kiselina, alginati, prirodne arome, prirodne boje, kazein, laktoza i prirodni vanilin.
Neki E-sastojci su potpuno prirodni i sigurni za konzumaciju. Najpoznatiji od njih je kurkumin, čiji je broj E100. Ipak, postoje sastojci koje bi svakako trebalo izbjegavati. To su umjetno dobiveni aditivi koji imaju toksično djelovanje, a koriste se da bi produžili rok trajanja namirnica i smanjili cijenu njihove proizvodnje.
U Republici Hrvatskoj Pravilnik o prehrambenim aditivima donosi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a isti se temelji upravo na propisima Europske agencije za sigurnost hrane.
10 aditiva koje treba izbjegavati
E102 – tartrazin
Ovaj aditiv se povezuje s hiperaktivnošću kod djece. Može izazvati alergijske reakcije, a kod onih koji pate od astme, rinitisa i urtikarija može pojačati simptome bolesti. Sadrže ga proizvodi poput gorušice, marmelada, želea, marcipana, gaziranih pića, krema u prahu, juha, sladoleda i žvakaćih guma.
E122 – azorubin
Ovo je još jedan sastojak koji može uzrokovati hiperaktivnost kod djece, ali i alergijske reakcije kod mlađih naraštaja i odraslih. Sadrže ga proizvodi kao što su slatkiši, jogurti, gotove juhe, marmelade, džemovi i želei.
E129 – allura crveno AC
Ovo crveno bojilo je također potencijalni uzročnik hiperaktivnosti i alergija. Naširoko se koristi kao boja za hranu, u grickalicama, umacima, juhama, sokovima, dekoracijama i preljevima za torte i kolače.
E621 – natrijev glutamat
Ovaj aditiv koristi se kao umjetno sladilo te za pojačavanje arome u širokom spektru proizvoda. Može uzrokovati simptome kao što su umor, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, grčevi, bol u mišićima, lupanje srca, bol u prsima i osip.
E951 – aspartam
Osnovna uloga ove tvari je zaslađivanje namirnica. Često je prisutan u dijabetičkim proizvodima kao što su deserti, proizvodi sa smanjenim udjelom masnoća i šećera te u grickalicama i slatkišima. Utvrđeno je da doprinosi pogoršanju simptoma kod osoba koje pate od PKU-a (fenilketonurija). Kod zdravih osoba može izazvati mučninu i glavobolju.
E211 – natrijev benzoat
E211 se nalazi u proizvodima kao što su umak od soje, preljevi za salatu, slatkiši i bezalkoholna pića. Studije su otkrile da je povezan s hiperaktivnošću kod djece, a dokazano je i da može izazvati reakcije kod ljudi koji imaju alergijske bolesti ili astmu.
E151 – briljant crno BN
E151 je oblik crne sintetičke boje koja se koristi kao boja za hranu u nekim proizvodima. Kao i brojni drugi aditivi, i on se dovodi u vezu s alergijskim reakcijama.
E213 – kalcijev benzoat
Ovaj proizvod koristi se kao konzervans za produljenje roka trajanja hrane i pića. Kod osoba koje boluju od astme, urtikarije te kod osoba osjetljivih na aspirin može uzrokovati alergijske reakcije. Postoji sumnja da ima kancerogena svojstva.
E952 – ciklamat
Koristi se kao umjetni zaslađivač hrane i pića, a posebno je zastupljen u proizvodima za dijabetičare. Ovaj spoj je potencijalni uzročnik bolesti testisa, a povezuje se i s pojavom raka, osobito raka mjehura.
E240 – formaldehid
E240 je bezbojni plin, koji se koristi u obliku vodene otopine, formalina. Upotrebljava se u proizvodnji sireva, želea, marmelada, slatkiša i mliječnih proizvoda. Dovodi se u vezu s tegobama kao što su umor, glavobolja, krvarenje iz nosa te s pojavom malignih tumora.
Neki E-sastojci su potpuno prirodni i sigurni za konzumaciju. Najpoznatiji od njih je kurkumin, čiji je broj E100. Ipak, postoje oni sastojci koje bi svakako trebalo izbjegavati. To su umjetno dobiveni aditivi koji imaju toksično djelovanje, a koriste se da bi produžili rok trajanja namirnica i smanjili cijenu njihove proizvodnje.