


Sastojci:
- 500 g tortelina sa sirom
- 500 g mljevene junetine
- 1 glavica luka
- 100 g mariniranih šampinjona
- 100 g kečapa
- 5 dl mlijeka
- 60 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 3 trokuta topljenog sira
- 250 g sira za ribanje
- 4 žlice ulja
- mješavina začina, sol
Priprema:
1. Torteline skuhati u slanoj vodi pa ih procijediti od viška tekućine.
2. Luk sitno narezati i popržiti na malo ulja. Zatim dodati mljeveno meso i pirjati uz povremeno dolijevanje vode dok meso ne omekša, a višak tekućine ne ispari.
3. Pred kraj pirjanja dodati narezane marinirane šampinjone, kečap, začine po želji i promiješati.
4. Posebno u manjoj posudi otopiti maslac, te dodati brašno i kratko popržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati kako bi se dobio rjeđi umak.
5. U bešamel umak dodati topljeni sir, začine po želji i promiješati.
6. U nauljenu vatrostalnu posudu dodati polovinu tortelina, preliti ih s malo bešamela i dodati nadjev od mljevenog mesa. Preko mesa posipati polovinu ribanog sira i staviti preostale torteline. Preliti ostatkom bešamel umaka i posipati drugom polovinom sira.
7. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana



