Vrijeme je da ga počnete jesti: avokado uvelike smanjuje rizik od jedne bolesti
Velika studija pokazala je da avokado može smanjiti rizik od dijabetesa kod žena. Avokado je popularan izbor za užinu zbog svoje kremaste tekst...
Grožđe je bogato mineralima kao što su kalij, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i kobalt. Ove supstancije poboljšavaju rad mozga, jačaju muskulaturu, a dobro utječu i na zdravlje bubrega.
Neke studije pokazale su da redovito konzumiranje grožđa smanjuje rizik od raka pluća, pa se ova dijeta osobito preporučuje pušačima.
Grožđe također sadrži i polifenole koji zaustavljaju proces starenja. Osim što je bogato mineralima, sadrži i vitamin C, kao i velike količine bioflavonoida i antioksidanasa koji štite stanice od štetnog utjecaja. Zdravstvene prednosti imaju i sjemenke koje povoljno utječu na smanjenje kolesterola u krvi.
Ovu dijetu trebalo bi držati od tri do sedam dana, i za vrijeme nje možete jesti grožđe kad god poželite, a preporučuje se najmanje pola kilograma dnevno. Na ovaj način poboljšat ćete probavu i očistiti crijeva, a pritom nećete izgubiti energiju, jer ova namirnica ima veliku energetsku vrijednost. Savjetuje se da pauza između obroka ne bude manja od dva sata. Tijekom držanja dijete treba izbaciti gazirane sokove, i umjesto njih piti domaći sok od grožđa i biljne čajeve.
Veće količine grožđa mogu dovesti do konstipacije, pa se zato tijekom ovog režima prehrane preporučuju svakodnevne šetnje ili lagano vježbanje. Osobe koje imaju problema s prekomjernom težinom, imaju čir na želucu, dijabetes ili kronične crijevne bolesti, prije ove dijete trebalo bi se posavjetovati s liječnikom!
PRVI DAN
Doručak: Šnita integralnog kruha, dva pileća filea, 1 dl mlijeka ili jogurta
Užina: 200 g crnog grožđa
Ručak: Kuhano jaje, 250 g miješanog kuhanog povrća začinjenog maslinovim uljem, limunom i octom, 40 g integralnog kruha
Užina: 200 g bijelog grožđa
Večera: 150 g pečene juneće šnicle začinjene s dvije žlice maslinovog ulja, 40 g kruha, a za desert pire od jabuka
DRUGI DAN
Doručak: 50 g müslija, 2,5 dl jogurta
Užina: čaša soka od grožđa ili 150 g bijeloga grožđa
Ručak: 100 g pečenog bijelog mesa, 250 g miješanog kuhanog povrća začinjenog žlicom maslinovog ulja, limunom i octom, 40 g integralnog kruha
Užina: 150 g crnog grožđa
Večera: 120 g oslića sa žara i 250 g salate od kukuruza i mrkve začinjene maslinovim uljem, octom i limunovim sokom, 50 g kruha
TREĆI DAN
Doručak: Voćni jogurt
Užina: 200 g bijeloga grožđa
Ručak: 100 g tjestenine s umakom od rajčica i dvije žlice ribanog sira
Užina: Voćna salata od jabuka, krušaka i grožđa
Večera: 150 g mladog sira, 250 g miješanog sirovog povrća s maslinovim uljem, limunom i octom, 40 g integralnog kruha
IZVOR: Novosti.rs | LJEPOTAIZDRAVLJE.BA