


Sastojci:
- 10 šnita tosta
- 500 g mljevene junetine
- 4 dl mlijeka
- 4 jaja
- 1 glavica luka
- 150 g sira
- 2 dl vrhnja
- 200 g šampinjona
- 200 g pelata od rajčica
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 žlica maslaca
- mješavina začina
- papar
Priprema:
1. Luk očistiti i narezati na kocke, šampinjone na listove, a pelate samljeti.
2. Na malo ulja popržiti luk, dodati mljevenu junetinu te i nju kratko popržiti da promijeni boju. Potom dodati šampinjone, pelate, mljevenu papriku i začine po želji.
3. Pirjati na umjerenoj temperaturi uz povremeno dolijevanje vode po potrebi dok meso ne omekša, a višak tekućine ne ispari.
4. Posebno umutiti jaja, mlijeko i vrhnje.
5. Okruglu vatrostalnu posudu premazati maslacom. Tost natopiti smjesom od jaja i poredati po dnu vatrostalne posude.
6. Preko toga nanijeti nadjev od mesa i poravnati.
7. Nadjev posuti ribanim sirom. Preostali tost također natopiti smjesom od jaja i poredati preko sira.
8. Pripremljenu pitu odozgo preliti ostatkom smjese od jaja. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana



