Može li prijevremena menopauza povećati rizik od smrtnosti?
Žene koje uđu u menopauzu prije 40. godine imaju veći rizik od preuranjene smrti, ali taj rizik mogu smanjiti hormonskom terapijom.To...
Sirup od datulja sadrži brojne fenolne spojeve koji se prirodno formiraju sazrijevanjem ploda datulje, pokazalo je zanimljivo istraživanje u kojem je ovaj pripravak imao jednako snažan antibakterijski učinak kao i med.
Fenolni spojevi, kojih primjerice ima i u grožđu, utječu na okus, teksturu i boju sirupa i poznati su kao odlični antioksidansi, a istraživanje je pokazalo da imaju i antibakterijska svojstva.
Sirup od datulja pomiješano je s nekoliko bakterija, među kojima su bile Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus spp. i Pseudomonas Aeruginosa.
Isti test znanstvenici su izveli i s umjetnim sirupima koji su sadržavali šećer istovjetan onome u datuljama, no u njima nije bilo fenolnih spojeva te stoga nisu bili učinkoviti u sprječavanju daljnjeg razmnožavanja bakterija.