Može li prijevremena menopauza povećati rizik od smrtnosti?
Žene koje uđu u menopauzu prije 40. godine imaju veći rizik od preuranjene smrti, ali taj rizik mogu smanjiti hormonskom terapijom.To...
Hrana može, između ostalog, ublažiti simptome alergija na prirodan način, pa evo što trebate jesti:
Brokula, kupus i cvjetača – pripadaju porodici krstašica koje pomažu u odčepljivanju sinusa, a obiluju i vitaminom C koji se smatra čuvarom dobroga zdravlja. Kako se u samo 100 grama brokule nalazi čak 90 miligrama vitamina C, vjerujemo da ne treba dalje objašnjavati.
Bundeva – hrana bogata vitaminom A u trenu vas rješava alergijskih problema, a bundeva je iznimno fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine. Vrlo slične karakteristike imaju i mrkve.
Celer – bogat je vitaminom C, a uz to je odličan saveznik u borbi protiv alergija, snižava krvni tlak i smanjuje kronične bolove.
Češnjak i luk – češnjak i crveni luk bogati su izvori bioflavonida kvercetina, koji djeluje kao prirodni antihistaminik, odnosno lijek za alergije.
Zeleno lisnato povrće – jedite sve, jer blitva, kelj, poriluk, špinat i zelena salata obiluju fitonutrijentima, a posebice karotenoidima koji jačaju imunitet. Ne jedite samo namirnice, nego iskoristite i vodu u kojoj su se kuhali kao temeljac u pripremi druge hrane, te tako dodatno ojačajte svoj organizam pred sezonskim prehladama i alergijama.