


Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 300 g ajvara
- 4 jaja
- 2 dl vrhnja
- 3 dl mlijeka
- 1 dl ulja
- 1,5 dl mineralne gazirane vode
- 1 vrećica praška za pecivo
- sol, papar
Priprema:
1. Na malo ulja popeći mljeveno meso i začiniti po ukusu. Zatim ga skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađeno meso dodati jedno jaje i promiješati.
3. Posebno umutiti ajvar sa 2 žumanjka.
4. Odgovarajuću tepsiju nauljiti pa dno prekriti korom za pitu. Poprskati je mješavinom ulja i gazirane vode te nanijeti drugu koru. Preko druge kore rasporediti malo nadjeva od mesa i prekriti trećom korom. Poprskati je mješavinom ulja i vode pa premazati s malo nadjeva od ajvara. Postupak nadijevanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti sa 2 kore.
5. Nadjevenu pitu narezati na kocke.
6. Posebno umutiti jedno jaje, 2 bjelanjka, vrhnje, prašak za pecivo i mlijeko. Smjesom preliti pitu i ostaviti je da odstoji 15 minuta.
7. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana



