


Sastojci:
- 600 g brašna
- 1/2 svježeg kvasca
- 2,5 dl mlijeka
- 1 dl ulja, sol
- 1 žličica šećera
- 125 g margarina
- 250 g svježeg sira
- 2 jaja
- sezam
Priprema:
1. U manjoj posudi pomiješati 1 dl mlakog mlijeka, šećer, žličicu brašna i izmrvljeni kvasac pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješanje pomiješati polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko, ulje i malo soli po ukusu pa promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Zamiješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
3. Posebno umutiti omekšani margarin, svježi sir i jedno jaje.
4. Nadošlo tijesto podijeliti na manje jufke. Svaku jufku malo istanjiti , premazati nadjevom od sira i margarina te naslagati jednu na drugu. Posljednju jufku ne premazivati. Nadjeveno tijesto ostaviti da miruje 20 minuta.
5. Kada se tijesto odmori, istanjiti ga na debljinu od 1 cm, a zatim narezati na kocke željene veličine.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovane pogačice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti sezamom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana



