


Za kore:
- 210 g maslaca
- 210 g šećera u prahu
- 11 jaja
- 210 g mljevenih oljuštenih badema
- 75 g čokolade
- 11 žlica brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 3 žlice ulja
- 2 dl mlijeka
- 2 žlice ruma
Za kremu:
- 11 jaja
- 210 g šećera
- 75 g čokolade
- 210 g maslaca
Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 1 dl vode
- 150 g šećera
Priprema:
Kore:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti maslac sa šećerom, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i izmiksati.
3. U umućenu smjesu od žumanjaka dodati šaum od bjelanjaka, mljevene bademe i mješavinu brašna i praška za pecivo pa polako promiješati.
4. Četvrtastu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim uliti u nju polovinu pripremljene smjese za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
5. Posebno pomiješati mlijeko i rum pa dobivenom mješavinom poprskati pečene kore.
Krema:
1. Pomiješati jaja i šećer te kuhati na pari uz neprestano miješanje da se zgusne.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. U ohlađenu smjesu dodati omekšani maslac i umutiti mikserom.
Završni postupak:
1. Kore premazati pripremljenom kremom i naslagati jednu na drugu.
2. Preko gornje kreme preliti glazuru od čokolade (pomiješati čokoladu, vodu i šećer pa prokuhati).
Izvor: Dobra hrana



