


- 500 g tankih kora za pitu
- 500 g sitnog sira
- 4 jaja
- 1 dl vrhnja
- 2 glavice mladog zelja
- 1 dl mlijeka
- 3 dl mineralne gazirane vode
- 1,5 dl ulja
- sol
Priprema:
1. Zelje očistiti od zadebljanja na sredini i skuhati u slanoj vodi. Zatim ga ocijediti od viška tekućine i sitno narezati.
2. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
3. Posebno pomiješati žumanjke, zelje, sir, vrhnje i malo soli po ukusu. Dodati snijeg od bjelanjaka i polako promiješati.
4. Uzimati po dvije kore za pitu, poprskati ih mješavinom ulja i gazirane vode, premazati s malo kreme pa zarolati.
5. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati premazane kore.
6. Posebno pomiješati malo ulja i mlijeka te premazati preko kora. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
7. Pečenu pitu prekriti vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi.
Izvor: Dobra hrana



