8 uspješnih žena otkrilo nam je kako izgleda njihov dan – od jutra do večeri

by | 13 rujna, 2022
žene karijera

Jeste li primijetili količinu savjeta o uspjehu koji u današnje vrijeme kolaju svim platformama? Ponekad se čini kako je baš svatko otkrio tu “dobitnu” formulu i spreman ju je velikodušno podijeliti s nama ostalima. Ono što uvijek treba imati na umu kod ovakvih savjeta jest to da je uspjeh potpuno individualan. I definitivno ne postoji samo jedna čarobna formula niti jedan univerzalan put do njega. Ono što je ipak univerzalno jest činjenica da na uspjehu treba raditi kako god on za nas izgledao. Iako se čini da nekima pada s neba ili je slučajan, to jednostavno nije istina. Da bismo vam ukazali upravo na to, zamolili smo nekoliko fantastičnih žena da nam ispričaju kako izgleda njihov dan. Možda vaša definicija uspjeha neće biti ista kao njihova, no sigurni smo da će vas njihova disciplina, ustrajnost, jasno postavljanje ciljeva, ali i jednako važan plan odmora inspirirati.

Kako se nose s izazovima posla kojemu su posvećene i što sve stane u njihov radni dan – ispričale su nam uspješne žene, koje smo s razlogom u rujanskom tiskanom izdanju Ljepote&zdravlja nazvali The Women: Nikolina Lalić, brend menadžerica Eau Thermale Avène, Koraljka Mlakar, direktorica tvrtke Naos, dr. Maria Škornjak, direktorica tvrtke Med-Line, Ela Genc, brend menadžerica Hrvatske kovnice novca, Manuela Šola, direktorica agencije Komunikacijski laboratorij, dr. med. Anđela Prolić, vlasnica Poliklinike Dermamed, Dina Levačić, daljinska plivačica i Lana Radnić, voditeljica odnosa s javnošću i showrooma brenda H&M.

Koraljka Mlakar, direktorica tvrtke Naos

uspješne žene dnevni raspored

Koji je najveći izazov koji ovaj posao stavlja pred Vas kao osobu?

Ono što ja doživljavam kao najveći izazov u mom poslu je biti lider. Zvuči jednostavnije i manje zahtjevno negoli stvarno jest… Smatram da je u ulozi lidera ponajprije važno radnom kolektivu (timu) predstaviti jasnu viziju i ciljeve, a nakon toga mu omogućiti dobru i poticajnu atmosferu i voljni moment za ostvarenje istih. Važno je biti dio radnog kolektiva, sudjelovati u zajedničkim inicijativama, dijeliti s kolektivom uspjehe i padove, ali i svaki dan učiti i strpljivo dijeliti znanje. Tanka je linija između lidera i old school šefa, na koju se u izazovnim situacijama “vrlo lako nesvjesno popiknuti”, te posljedično transformirati svoje liderske vještine vođenja u one neželjene šefovanja… Nažalost, i ja se nađem u tim situacijama i svjesna sam toga, ali to je ljudski i tako to treba prihvatiti. Sve je to je dio učenja i neizostavan dio sazrijevanja u ulozi lidera. O tome baš dosta razmišljam i nastojim iz svake pogreške nešto naučiti i iz svake izaći pametnija i mudrija. U obitelji sam okružena aktivnim sportašima i kroz njih sam naučila da su i pobjeda i poraz, i uspjeh i pogreška sastavni dio igre i života. Sutra je uvijek novi dan, a svaki poraz je još jači poticaj za novu pobjedu! Neki će reći da sam tvrdoglava, a ja bih rekla da sam samo uporna i vrlo rijetko odustajem od onoga u što vjerujem. Dat ću vam i primjer iz privatnog života… Moja prethodno spomenuta sportska obitelj je već u nebrojeno navrata proglasila moj skok na glavu u more kao trajno neuspješnu aktivnost od koje je poželjno čim prije i trajno odustati, ali ja sam ih ovo ljeto nakon puno pokušaja i pogrešaka ranom zorom dok svi spavaju iznenadila i dobila ocjenu “vrlo dobar”. Nastavljam vježbati i vjerujem da ću uskoro zaslužiti i najbolju ocjenu… i baš sam ponosna.😊 Gledajući unazad, situacije koje sam poslovno doživljavala kao nepremostive, danas uglavnom doživljavam kao izazov i pokretačku snagu za ići naprijed. Ali taj mindset dolazi s godinama. 😊

Čemu, prije svega, težite radeći svoj posao?

Većinu svog radnog vijeka radim u multinacionalnim kompanijama i shodno sam tako i poslovno odgajana, u korporativnom duhu i u skladu s korporativnim vrijednostima. U Naos Adria, hrvatsku podružnicu francuske kompanije Naos, koju sam imala privilegiju “postavljati na noge” i graditi iz temelja, nastojala sam utkati sve što je meni poslovno i privatno važno i motivirajuće: dobra atmosfera, timski duh, sloboda mišljenja, pravo na pogrešku (ali i važnost njezinog ispravljanja i učenja iz iste), povjerenje i disciplina. Vjerujem u kolektivnu inteligenciju i nastojim odluke donositi unutar i s timom. Isto tako vjerujem u feedback jer možemo napredovati i “raditi na sebi” tek kad osvjestimo sami sebe, svoje vrline i mane. A za to nam je potrebno mišljenje drugih… Iz mog dosadašnjeg iskustva često se dogodi da slika koju projiciramo o sami sebi i nije baš refleksija one kako nas vide drugi.😊 Pritom je važno ukloniti stigmu feedbacka kao načina izražavanja kritike, to je metoda koju jednako treba koristiti za pohvalu i za ukazivanje na mogućnosti poboljšanja. Sve, naravno, kreće od ljudi, a ja sam imala i imam sreću surađivati s divnim, vrlo suportivnim i profesionalnim kolegama i partnerima. Danas, gledajući retrospektivno, puno je toga u vrlo kratkom periodu napravljeno i stoga veliko HVALA svima koji su sudjelovali u tome. I koji još uvijek sudjeluju. 😊

Koji su Vaši budući ciljevi kad je u pitanju posao, ali i privatan život?

Mišljenja sam da je važno raditi i ulagati u sebe, kontinuirano učiti i postavljati si nove ciljeve i nove izazove kako privatno, tako i poslovno. Moj muž kaže da je čovjek stvoren da bi bio aktivan i oko toga se u potpunosti slažem. Zadovoljstvo dolazi iznutra, a ja sam najzadovoljnija kada napravim ili svladam nešto što jučer nisam mogla. Isto tako, smatram da pojedinac, član obitelji ili radnog kolektiva, ne smije zanemarivati sebe, svoje potrebe, svoj razvoj i osobna zadovoljstva. I svakako naći neki svoj “ispušni ventil”, kao i izvor punjenja energijom. Osobno, doživljavam sebe boljom osobom u svakom aspektu djelovanja kada sam emocionalno zadovoljna i ispunjena. Glede mojih budućih ciljeva samo nebo je granica (smijeh) … za početak istrčati Zrmanja trail, jedno novo trkačko iskustvo. Za razliku od uobičajene obiteljske trkačke postave, ovaj put će s nama trčati naš srednji sin, kojem je ovo prvi izlet u trail i tome se baš veselimo. A i poslovno pripremamo jedan novi projekt, ali o tome više uskoro…

Koraljkin dan: Od jutra do večeri

06:30 Kao majka trojice školaraca, nemam previše izbora oko termina buđenja i započinjanja dana, tako da je to već godinama u 06:30. Jutarnji sam tip i budim se prirodno orna i vesela. Paralelno uz pripremanje doručka za sinove, kuham i ispijam veliku šalicu kave. Nekoć sam obavezno i doručkovala, a danas se to uglavnom svodi na “čišćenje” ostataka s tanjura djece, ali i to se računa.😉

07:30 Iako igram tenis dugi niz godina, prije nekog vremena na nagovor muža odlučila sam se “dati u ruke” treneru. Stoga, nakon što djecu ispratim u školu, istrčavam put teniskih terena.

09:30 Koristim privilegiju tuša u uredu, tako da sam u ovo doba osvježena, odjevena i spremna za radni dan. Ako imam neke poslovne obveze ranije, preskačem jutarnji trening. U početku sam bila vrlo skeptična oko cijelog procesa odlaska na posao ravno s teniskog terena, ali sve je to vrlo izvedivo. A količina pozitivne energije i elana nakon jutarnje fizičke aktivnosti nemjerljiva je.

13:00 Nemam fiksni termin ručka i nikad ne izlazim van. Uglavnom svi jedemo u našoj maloj šarmantnoj kuhinji i najčešće međusobno dijelimo hranu. Ja nosim epitet osobe koja preferira salate, tako da u situacijama kad i naručujemo ručak, mene više baš i ne pitaju što ću.

18:00 U uredu sam uglavnom do 18 sati, a vrijeme nakon toga rezervirano je za djecu i njihove rukometne treninge. Treninzi su svaki dan i na različitim lokacijama, što zahtijeva temeljit i studiozan pristup organizaciji logistike. No sretna sam što sam u svim godištima i klubovima svoje djece okružena divnim roditeljima, tako da se već godinama organiziramo i međusobno si pomažemo u vožnjama. U vrijeme dok djeca treniraju, mi se družimo i spajamo ugodno s korisnim. S mnogima smo postali i obiteljski prijatelji.

19:00 Utorkom i četvrtkom navečer imam francuski, koji učim od osnovne škole i baš ga volim… A sada, radeći u francuskoj kompaniji, imam ga priliku i koristiti.

20:00 U večernjim satima kuham, u sve većim količinama i većim loncima za sljedeći dan. Nekad smo i uspijevali zajedno večerati, ali to je uz sve naše obveze sada postalo rijetko.

22:00 Zagovornik sam ranog odlaska na počinak i kvalitetnog sna, i kad nije moj red vožnje na treninge, najviše me veseli na kraju radnog dana smiriti se uz gledanje TV-a ili čitanje neke knjige, ali to su aktivnosti koje jako kratko traju jer zaspim već oko 22 sata.

 

Anđela Prolić, dr. med., vlasnica poliklinike Dermamed

uspješne žene dnevni raspored

Koji je najveći izazov koji ovaj posao stavlja pred Vas kao osobu?

Kad svakodnevno ljude činite zadovoljnima i vraćate im samopouzdanje, taj osjećaj kompenzira sve izazove koji se javljaju u poslu. Organizacija vremena za usavršavanje i usvajanje novih vještina ponekad predstavlja izazov, inspirira me uvijek ići korak naprijed tražeći još naprednija i inovativnija rješenja za učestale problematike za koje klijenti dolaze potražiti pomoć. Često je postavljanje granice između poslovnog i privatnog za poduzetnice teško u početku, ali s vremenom sam naučila odvojiti vrijeme za sebe, što me puni pozitivnom energijom i još kreativnijim idejama.

Čemu, prije svega, težite radeći svoj posao?

Estetska industrija stalno napreduje i podržava njegovano starenje. Prirodan, svjež i zdrav izgled uvijek je u modi. Čineći osobe zadovoljnijima svojim izgledom, raste i njihovo samopouzdanje te se vidno poboljšava kvaliteta života. Timski rad u poliklinici Dermamed i kontinuirana edukacija omogućavaju najbolje rezultate. Kad vas posao čini sretnima, nikad ne radite, a ako pritom i druge osobe činite sretnima, nema boljeg posla.

Koji su Vaši budući ciljevi kad je u pitanju posao, ali i privatan život?

Poliklinika Dermamed prepoznata je kao mjesto vrhunske usluge, znanja i aparature kojom postižemo rezultate. Osim budućih ulaganja u edukaciju tima i estetske usluge poliklinike, krenula sam korak dalje i posvetila se izradi vlastite prirodne kozmetičke linije. Već dvije godine radim na formulama koje su dermatološki testirane, a na to me potaknulo višegodišnje iskustvo u profesionalnoj njezi kože klijenata, no i moja osjetljiva i problematična koža izložena stresu koja reagira na većinu dostupnih krema. Ta ljubav prema kozmetici potječe još od srednje farmaceutske škole, koja mi je dala znanje i osnove izrade proizvoda, a studij medicine omogućio je dodatno usavršavanje u znanstvenom dijelu.

Anđelin dan: Od jutra do večeri

07:00 Kako sam noćni tip, budilica mi pomaže održati dnevnu rutinu buđenja. Nakon desetak minuta razbuđivanja u krevetu, slijedi tuširanje i velika šalica turske kave koju polako ispijam bez uzimanja mobitela u ruke. Ti su trenuci samo za mene i uključuju pozitivno razmišljanje o predstojećem danu. Nakon jutarnjeg rituala, slijede uobičajeni kućanski poslovi i priprema doručka.

08:30 Odlazak u kliniku – počinje radni dan pregledavanjem mailova, dogovaranjem sastanaka i ostalih obveza s to-do liste za taj dan, pregledi i unaprijed dogovoreni zahvati prema rasporedu.

14:00 Sastanak s timom, pregled kartona i individualizacija plana tretmana te revidiranje dokumentacije napretka rezultata tretmana koje radimo. Zajednički predlažemo i donosimo odluke o novim kombinacijama i planu za naredni dan.

15:00 Ručak nakon sastanka važan je dio dana koji provedemo u neobaveznom razgovoru i druženju. Unaprijed planiram raspored te obavezno barem dva dana u tjednu imam slobodno poslijepodne za sebe, koje koristim za druženja i trening. Ostale dane ostajem u klinici do 20:00.

20:00 Nakon radnog dana i posla, obavezno slijedi relaksacija i piće s prijateljicama.

21:30 Dolazak kući, čitanje knjige ili gledanje filma i priprema to-do liste za sutra. Večer je moj dio dana i uživam učeći nešto novo. Koliko god to čudno zvučalo, relaksira me upijanje novih informacija. Čitam znanstvene članke i istraživanja o djelovanju prirodnih sastojaka za nove formule krema te o primjeni tehnologije i novih trendova na području estetike.

00:00 Odlazak na spavanje.

 

Nikolina Lalić, Brand Manager Eau Thermale Avène

uspješne žene dnevni raspored

Koji je najveći izazov koji ovaj posao stavlja pred Vas kao osobu?

Svakako je vrlo izazovno uskladiti sve obveze koje ovaj posao zahtijeva i slobodno vrijeme, koje u najvećoj mjeri provodim sa svojom obitelji. Uz stalne edukacije i putovanja, kompleksnost posla i sa željom da svake godine napravim dodatan iskorak u kvaliteti, biti prisutna s obitelji iziskuje visoku razinu organiziranosti u vrlo dinamičnom dnevnom rasporedu. Multitasking je tu neizbježan, ali to je dio koji odgovara mom karakteru i u kojem se dobro snalazim.

Čemu, prije svega, težite radeći svoj posao?

Cijelu karijeru, koju sada krasi više od deset godina u industriji, stavljam ulaganje u znanje i poticanje novih iskustava na prvo mjesto te iz navedenog razloga i dalje imam svakodnevnu želja za učenjem, entuzijazam za novim poslovnim pothvatima i pozitivnu energiju u svakodnevnom radu. Držim se one stare “čvrsto stajati s obje noge na zemlji” kako bih što spremnije dočekala nove izazove, ali i iskoristila prilike s kojima se susrećem.

Koji su Vaši budući ciljevi kad je u pitanju posao, ali i privatan život?

U današnje vrijeme uistinu je teško planirati, ali svakako težim kroz osobno napredovanje i dalje podizati ljestvicu kvalitete posla koji radim te, naravno, rasti zajedno s prilikama koje mi se pruže. Kad je u pitanju privatni život, najvažnije mi je bilo i ostat će kvalitetno vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima uz ispunjavanja želja s bucket liste, koja je ujedno i jako velika.

Nikolinin dan: Od jutra do večeri

06:30 Ustajem uglavnom prirodno, bez budilice. Ranoranioc sam i, općenito, nemam problema s buđenjem.

07:00 Jutarnji rituali – čaša tople vode s limunom i nakon toga gotovo svako jutro doručkujem razne varijante zobene kaše.

08:00 Stižem na posao i započinje moj radni dan. Kavu pijem s kolegicama tijekom jutarnjeg briefinga.

13:00 Vrijeme za ručak – u kantini ili radni ručak s poslovnim partnerima. Inače volim kuhati i peći kolače, to mi je svojevrsno opuštanje, ali preko tjedna rijetko kad uspijem uhvatiti vremena za kuhinju.

18:00 Vrijeme za djecu i, ovisno o danu, odlazimo u park ili ih vozim na neku od aktivnosti.

19:30 Dva do tri puta, ovisno o tjednu, uspijem otići na trening. Preferiram grupne treninge, a ljeti na otvorenom, kad vrlo često i djeca idu sa mnom, pa spojim ugodno s korisnim.

21:30 Kada djecu zaspu, suprug i ja imamo “5 minuta mira” kako bismo se napričali i isplanirali dan koji je pred nama. Ako nisam preumorna, pročitam koju stranicu knjige. Vrlo rijetko gledam serije i filmove te sam totalno out po pitanju aktualnosti u TV svijetu.

23:00 Trudim se leći na vrijeme. Što sam starija, to ozbiljnije shvaćam važnost sna, kao i noćne njege kože, koju ne preskačem.

 

Ela Genc, brend menadžerica Hrvatske kovnice novca

Koji je najveći izazov koji ovaj posao stavlja pred Vas kao osobu?

Posao je izrazito dinamičan, vodi se kao privatna tvrtka te su novi projekti i ciljevi svaki dan na stolu. Rekla bih kako je sama činjenica da radim u specifičnoj industriji izazov sam po sebi.

Čemu, prije svega, težite radeći svoj posao?

Težim svakodnevno unaprjeđivati naše poslovanje i utjecati na oblikovanje imidža tvrtke. Volim raditi na razvijanju proizvoda kroz koje tvrtka s vremenom postaje svojevrstan ambasador Hrvatske u svijetu. Cilj mi je ispričati lijepe priče o našim kovanicama koje su prava umjetnička djela te se često biraju kao darovi za posebne prigode u životu, ali i vrijednost koja se čuva.

Koji su Vaši budući ciljevi kad je u pitanju posao, ali i privatan život?

Plan mi je nastaviti se educirati, posebno u području marketinga i e-trgovine. Najesen bih rado nastavila s tečajem španjolskog jezika, malo više biciklirala i igrala odbojku te usput planirala sljedeću destinaciju za putovanje.

Elin dan: Od jutra do večeri

07:00 Ustajem, pijem kavu iz najdražeg DeLonghi aparata i doručkujem zobene pahuljice.

09:00 Dolazim u ured ili odlazim na sastanke, ovisno o dnevnom rasporedu.

12:00 Ručam s kolegama na poslu, družimo se i malo se nasmijemo.

17:00 Idem na trening u teretanu, obavljam razne stvari ili se nalazim s prijateljicama u šetnji/na kavi. Često idem sama prošetati Maksimirom koji mi je najdraže mjesto u gradu.

19:00 Trudim se ne večerati s boljom polovicom. Kad je lijepo vrijeme, vozimo bicikl. Povremeno idem plesati kubansku salsu s ekipom s kojom plešem već 17 godina. Stalno istražujem što se novoga zbiva u gradu jer u Zagrebu ima sve više sjajnih događanja. Vikendima sam najčešće svugdje osim doma; boravim u Osijeku kod drugog dijela obitelji, planinarim, idem s prijateljicama na izlete u prirodu, ponekad odemo na neki city break te uvijek vrtim po glavi koja je sljedeća destinacija za pakiranje kofera.

23:00 Pokušavam ići ranije spavati iako mi to ne uspijeva često. Svaki dan pročitam nešto stranica knjige, a trudim se da to bude i knjiga na španjolskom.

 

Maria Škornjak, doktorica medicine, magistra forenzike i direktorica kompanije Med-Line

Koji je najveći izazov koji ovaj posao stavlja pred Vas kao osobu?

Najveći izazov koji posao direktorice kompanije stavlja pred mene jest donošenje ispravnih odluka. O ispravnosti donesenih odluka ovisi rast kompanije i postizanje zacrtanih ciljeva. Strateško upravljanje zahtijeva i dozu hrabrosti, a kako smo prisutni ne samo u domaćem već i u međunarodom poslovnom okruženju, ovo postaje sve složenije jer ovisi o brojnim globalnim faktorima na koje nemamo utjecaj i nisu lako predvidivi, zahtijevaju spremnost na stalne promjene, redefiniranje ciljeva, stabilnost i smirenost uma, analitičko mišljenje, a često i brzo zaključivanje i donošenje odluka u interesu kompanije. Posebno su izazovne situacije u kojima, za donošenje odluke, nisu poznate sve potrebne informacije pa je potrebno uključiti i intuiciju i zrno mudrosti.

Čemu, prije svega, težite radeći svoj posao?

Radeći svoj posao ponajprije u svim okolnostima, težim humanosti, poštenju, poslovnom moralu i poslovnoj etici. Trudim se da Med-Line bude prepoznatljiv po ovim principima. Na ovim principima težim postavljanju visokih ciljeva prvenstveno sebi uz naravno svjesnost o vlastitim ograničenjima. Težim ne biti direktor šef, većse iskreno zauzeti za svakog zaposlenika, biti mentor, motivator, potpora i pomoćkako bi i zaposlenici i kandidati koje educiram rasli i razvijali vlastite potencijale. Trudim se da Med-Line bude prepoznatljiv po poštovanju standarda poslovnog ponašanja, po poslovnom moralu, poslovnoj etici, poštenju i humanosti.

Koji su Vaši budući ciljevi kad je u pitanju posao, ali i privatan život?

Moji budući ciljevi vezani uz posao su traženje i prepoznavanje novih poslovnih prilika posebno u međunarodnom okruženju i usredotočenje na stvaranje vrijednosti. Sve ovo često zahtijeva razmišljanje “izvan okvira”, predviđanje, učinkovito planiranje, a ponekad i plivanje protiv valova.
Moji budući ciljevi u privatnom životu su zasaditi bar još jedno drvo, dovršiti knjigu, diplomirati na mom trećem studiju kojeg pohađam u inozemstvu te biti posvećena humanitarnom radu. S obzirom da sam u šestom desetljeću života, zdravlje i kvaliteta života su također ciljevi, a glavni privatni cilj je preostala zrnca iz pješčanog sata života potrošiti s poštovanjem i dubokom zahvalnošću prema životu koji mi je darovan.

Marijin dan: Od jutra do večeri

07:30 Najveći dio mog života budila sam se vrlo rano. U posljednjih nekoliko godina, s obzirom na to da radim od 09:00, ustajem oko 07:30. Svaki moj dan potpuno je drukčiji od prethodnog, tako da ne postoji ustaljena rutina, osim vremena buđenja oko 07:30 i vremena odlaska na spavanje, koje je oko 00:00 ponoći. Primjerice, u rujnu sam dva tjedna na poslovnom putu zbog dva eventa na kojima je Med-Line ujedno i sponzor (kongres estetske medicine u Opatiji i Beauty forum Slovenije u Ljubljani gdje organiziramo predavanja i radionice vezane uz estetsku medicinu i kozmetologiju). U rujnu sam također angažirana kao predavač i voditelj radionica na Wellness akademiji u Lovranu te u Zagrebu kao voditelj radionica u organizaciji Hrvatskog društva za estetsku medicinu, Hrvatskog liječničkog zbora. Osim vremena ustajanja i vremena odlaska na počinak, u mom dnevnom rasporedu ne postoji niti rutina, niti dva identična dana. Slično je i u listopadu, kad će Med-Line biti sponzor kirurškog kongresa u Opatiji i već tradicionalno sponzor međunarodnog TAMC kongresa estetske medicine u Dubrovniku. Ako ovome dodamo i angažman na Wellness akademiji u Lovranu, također ću i polovicu listopada provesti na poslovnom putu.

17:00 Doba dana kad će se naći vremena za šetnju po Bundeku, večeru s prijateljima i dragim osobama, dobar film, kućnu teretanu, knjigu, igru s kućnim ljubimcem. Vikendi, ako nisu radni, rezervirani su za odlazak u netaknutu prirodu daleko od WiFi-a, telefonskih poziva i e-mailova.

00:00 Vrijeme odlaska na spavanje.

 

Dina Levačić, daljinska plivačica

uspješne žene dnevni raspored

Kako je daljinsko plivanje postalo Vaš sport?

Moja obitelj oduvijek živi s morem. Nikad nisam imala strah od dubine, ili bilo čega što se nalazi u moru. Plivam od četvrte godine života, a svoj sam prvi maraton u Omišu, duljine dva kilometra, preplivala u dobi od devet godina i jako mi se svidjelo. U daljinsko plivanje krenula sam pod vodstvom trenera Slavena Šitića, u klubu daljinskog plivanja Split. I tako sam krenula s natjecateljskim dijelom.

U potrazi za “Oceanovih sedam”…

Nakon šest godina čekanja, u lipnju sam preplivala Gibraltarski tjesnac, i to je pet od sedam prijelaza na otvorenom moru, koji su pravi izazov u daljinskom plivanju. Nakon nekoliko godina čekanja, uspjela sam dobiti termin i preplivati jako prometni tjesnac, za 03:03, što je drugo najbolje žensko vrijeme. Do sada sam preplivala prolaz Catalina u Kaliforniji, La Manche u Europi, Moloka’i na Havajima i Tsugaru u Japanu. U planu je preplivavanje još i Sjevernog kanala i Cookovog prolaza, a kad će to biti, ovisi o listama čekanja i nizu drugih organizacijskih stvari.

Važnost mentalne snage…

U plivanju sam više od 20 godina i isplivala sam jako puno kilometara. Fizički sam spremna, no jako je važan i mentalni dio. Daljinsko, maratonsko plivanje je 80 posto glava, a 20 posto fizički dio. Karakterno sam smirena osoba, i mogu, kad treba, svašta izdržati, što mi pomaže u plivanju. Treba se moći i suočiti sa svojim strahovima, biti strpljiv. Kada dođe trenutak preplivavanja, sve se nekako posloži u glavi, adrenalin odradi svoje, bude nekih prijelomnih trenutaka, a tada treba ostati sabran i nastaviti dalje.

Opasnosti u moru…

Najveći problemi nastaju zbog vremenskih (ne)prilika, temperatura mora, vjetra, struje, morskog života. Mnogi su me pitali bojim li se morskih pasa kad plivam, no to je najmanji problem jer je mala vjerojatnost da će napasti. Najveći problem su meduze, koliko puta mogu opeći i kako će osoba reagirati… Bilo je tu svega, od trenutaka patnje i muke do onih jako lijepih, kad sve to prevladaš i uživaš jer si uspio ostvariti svoje želje i ciljeve.

Planovi za dalje…

Radim u Centru za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” u Splitu, i to je posao u kojem se trenutačno vidim. U plivanju mi je cilj završiti ovaj projekt, kad god to bilo. A za dalje… Ne znam kamo će me život odvesti. Živimo u dinamičnom svijetu, tko zna što će biti dalje. Spremna sam na sve izazove i neke nove avanture.

Dinin dan: Od jutra do večeri

06:30 Buđenje i doručak. Najčešće pojedem pahuljice ili jogurt, nešto lagano prije posla.

07:30 Odlazak na posao u Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”.

12:00 U pauzi na poslu pojedem neki lagani ručak, onako usput.

14:30 Završavam s poslom, najčešće, ovisno o tome radim li ujutro ili popodne.

15:00 Počinjem s treningom, najčešće na plaži Kašjuni u Splitu, i odradim oko dva sata treninga plivanja.

18:00 Pravi ručak, uživam u “maminoj spizi”. Što se tiče hrane, nisam izbirljiva – jedem sve i dosta raznoliko.

18:30 Nakon ručka, najčešće radim nešto za doktorat, ili se odmaram ako nemam nešto što moram obaviti.

20:00 Lagana večera, pojedem još “nešto sitno”, a nakon toga opuštanje – druženje s prijateljicama, šetnja ili odmaranje uz neku dobro krimi seriju.

22:30 Vrijeme je kad se spremam za spavanje. Imam običaj biti u krevetu najkasnije u 23 sata jer mi je san jako važan za oporavak i regeneraciju
kako bih mogla ispuniti sve obveze koje imam sutradan.

 

Manuela Šola, vlasnica agencije Komunikacijski laboratorij

uspješne žene dnevni raspored

Koji je najveći izazov koji ovaj posao stavlja pred Vas kao osobu?

Svaki posao s ljudima je zahtjevan, a komunikacijska industrija u potpunosti je posvećena odnosima. Upravo zato često kažemo kako ovaj posao ne može raditi netko tko ga ne voli. Naša industrija također je vrlo dinamična, promjene su stalne i posao te tjera da se stalno usavršavaš, učiš i napreduješ. Taj tempo nije uvijek jednostavno pratiti, pogotovo jer smo orijentirani prema timskom radu. Naravno da to može biti zahtjevno, izazovno i stresno, ali mene još uvijek inspirira i motivira.

Čemu, prije svega, težite radeći svoj posao?

Uvijek težim ka izvrsnosti, tome da dam sve od sebe i da se okružim ljudima koji imaju isti cilj. Vjerujem da je to jedini način uspjeha. U poslu komunikacija ne možete očekivati linearni rast jer stalno radite s ljudima koji su nepredvidivi. Zato je važno imati jasan cilj, znati što želiš i dati sve od sebe da to ostvariš.

Koji su Vaši budući ciljevi kad je u pitanju posao, ali i privatan život?

Volim imati prostora za kreativnost, pa tako i svoje ciljeve prilagođavam svakodnevnim promjenama u industriji, ali i u privatnom životu. S poslovne strane, uvijek sam usmjerena na razvoj agencije i autorskih agencijskih projekata. Na tržište smo ove godine plasirali jedinstvenu uslugu Crisis Simulation, trening koji tvrtke priprema na krizu prije nego što se ona uistinu dogodi. Naš autorski projekt konferencija Future Tense u lipnju je održana drugi put i imali smo odličan odaziv, pa se već sad pripremamo za treće izdanje u svibnju sljedeće godine.

Manuelin dan: Od jutra do večeri

07:00 Kroz tjedan imam naviku ustajanja oko 07:00, dok za vikend ipak ne navijam budilicu iako se i tada volim probuditi ranije. Volim iskoristiti dan u potpunosti pa ustajem odmah i krećem full speed.

08:30 Neka jutra započinjem treningom, a u nekim drugim danima prva postaja prije odlaska u ured ili na sastanke uvijek je vrtić, tako da možemo reći da sam već oko 08:30 na prvim sastancima.

12:00 Dan mi je ispunjen sastancima koji najčešće budu i poslovni ručkovi, tako da gotovo uvijek ručam vani ili u agenciji. O obvezama ovisi i ostatak mog dana – nekad je to raspored pun različitih evenata, a nekad je ipak mirnije, pa biram i takve načine opuštanja.

20:00 Drugi dio dana uvijek se trudim provesti s obitelji, što često uključuje poslijepodnevne aktivnosti naše djevojčice i razne druge aktivnosti, pa nakon večere, kad ona zaspi, ponovno se vraćam mailovima ili knjigama. Vikendi su ipak ležerniji i sastoje se većinom od relax aktivnosti – predstave, kino, priroda, putovanja…

 

Lana Radnić, voditeljica odnosa s javnošću i showrooma brenda H&M

uspješne žene dnevni raspored

Koji je najveći izazov koji ovaj posao stavlja pred Vas kao osobu?

Moj najveći izazov je dobar balans između poslovnog i privatnog života, naći vremena za sve i ostati sretan na oba polja. Kad voliš svoj posao i prihvatiš dinamiku koju on nosi, vrlo se često privatno i poslovno ispreplete, pa tako radne kolege postaju prijatelji, poslovni sastanci ugodna druženja. Mislim da je u životu uvijek najvažnije dobro se organizirati i pokušati sve uglaviti u 24 sata. Za sada sam u tome još uspješna, mada bi mi još koji sat dobro došao.

Čemu, prije svega, težite radeći svoj posao?

Prije svega, težim kreativnosti. Volim jedinstveni pristup svakoj osobi i svakoj kampanji. Veseli me biti inspiracija i drugima i sebi. No najsretnija sam kad vidim da i nakon toliko godina rada postoji mogućnost i za osobni razvoj.

Koji su Vaši budući ciljevi kad je u pitanju posao, ali i privatan život?

I dalje u životu raditi i živjeti isključivo ono što me veseli. Do sada sam imala sreću raditi posao koji me veseli te u kojemu mogu iskoristiti i usmjeriti svoje potencijale.

Lanin dan: Od jutra do večeri

07:00 S obzirom na to da radim pola radnog tjedna od kuće i pola iz ureda, kad sam u home officeu, ustajanje je u 07:00. Sunce je budilica za vrijeme ljetnih dana, pa slijedi kratka šetnja sa psima po imanju.

07:30 Joga za dobro jutro.

08:00 Brzinski tuš i smoothie.

09:00 Pali se računalo i kreće se s mailovima i callovima uz litre zelenog čaja.

12:30 Pauza za vege ručak koji se priprema multitaskingom uz privatne pozive 😉 u kojoj se obično nađe i vremena za šetnju sa psima.

13:30-17:00 Nastavak radnih obveza. Dani kad sam u showroomu rezervirani su za sastanke i fittinge s influencerima, preuzimanje odjeće i slaganje showrooma. Nakon posla, obavezno je druženje s prijateljicama u gradu uz dobru klopu!

18:00 Vanjske aktivnosti – odlazak na ranč na jahanje ili akcija na imanju (košnja, sadnja…).

21:00 Večera uz Netflix.

23:00 Pokušavam više čitati knjige, a manje biti na društvenim mrežama prije spavanja.

00:00 Spavanje.

 

Foto: PeopleImages/iStock/Getty Images Plus, Privatne fotografije