7 savjeta za uspješnije dejtanje nakon tridesete

by | 27 prosinca, 2020
dejtanje nakon tridesete

Upoznavanje potencijalnih partnera trebalo bi biti zabavno, no često se dogodi da ostanemo zbunjeni i razočarani ponašanjem druge osobe.

I dok se u dvadesetima vrlo brzo oporavljamo od promašenih priča i osoba, u tridesetima to ide nešto sporije. Činjenica je da je upoznavanje i dejtanje u tridesetima drukčije nego u dvadesetima. Prije svega, veći broj godina znači više iskustva, od kojih mnoga mogu biti negativna. Svi mi vučemo određene strahove iz prošlosti, a isti nas mogu kočiti u otvaranju i povezivanju s drugom osobom. Kako biste izbjegli bespotrebne komplikacije i ljude koji vam ne odgovaraju, u nastavku vam donosimo sedam savjeta za bolje i uspješnije dejtanje u tridesetim godinama.

Nemojte se ograničavati

Godine i kilometri samo su broj. Nemojte se ograničavati samo zato što je netko stariji ili mlađi od vas. Nemojte odustajati od ljubavi samo zato što ste trenutačno udaljeni. Ako osjetite da je to – to, nemojte puštati osobu zbog brojeva i nametnutih pravila. Vjerujte svome srcu.

Znajte što želite i nemojte se bojati biti glasni u vezi toga

U tridesetim godinama trebali biste znati što očekujete od partnera. U dvadesetima vam je možda bio bitniji izgled, način na koji se potencijalni partner voli zabavljati i slično. U tridesetima biste trebali razmišljati o budućnosti i planovima za istu. Ako na početku primijetite da nemate iste želje kada je u pitanju način života te planovi za budućnost, veza vjerojatno neće potrajati. (Pročitajte: Savjeti najstarijeg bračnog para na svijetu recept su za dugovječnu ljubav)

Pustite prošlost

Dejtanje nakon tridesete sa sobom uvijek nosi određeni teret prošlosti, odnosno prošlih iskustava koje ste stekli zbog bivših partnera. Ta vas iskustva trebaju oblikovati, no to ne znači da se trebate grčevito držati za sve ono loše kroz što ste prošli. Nemojte se osvrtati na to, osobito ne pred potencijalnim partnerom na trećem dejtu. Iako vas je zasigurno izgradila, prošlost treba ostati u prošlosti.

Dopustite si ranjivost

Loša iskustva često nas natjeraju da sa sobom nosimo štit. Iako opreznost nije loša stvar, držati se na oprezu i ne dopuštati nikome da vas vidi u pravom svjetlu nije nipošto dobra stvar. Pred pravom osobom i u zdravom odnosu morate pokazati i svoju ranjivu stranu. Ako ste stalno na oprezu i ako skrivate jedan dio sebe, veza neće potrajati.

Vjerujte intuiciji, nemojte trošiti vrijeme

Nemojte trošiti vrijeme na odnose s osobama kod kojih vam na početku nešto smeta. Ako se tijekom druženja, koja bi trebala biti zabavna, javlja onaj unutrašnji alarm te ako vas taj osjećaj ne može napustiti, vjerujte si i prekinite odnos na vrijeme. U tridesetima ne biste trebali trošiti vrijeme na osobe koje vam ne odgovaraju te pristajati na manje od onoga što želite. No isto tako, nemojte trošiti vrijeme na traganje za savršenom osobom jer takva ne postoji.

Usredotočite se na sebe

Iako je život udvoje lakši i ljepši, to ne znači da se trebate u potpunosti izgubiti u vezi. Budite svoji, radite na sebi i usredotočite se na stvari koje volite. Osoba s kojom ćete koračati kroz život treba vas voljeti zbog vas, vaših osobina i kvaliteta. Ako izgubite te osobine i kvalitete zbog toga što se trudite biti nešto što niste, vremenom ćete postati ogorčeni i ljutiti. Veza nikako ne bi trebala biti odnos u kojem napuštate sve ono što vas zanima i pokreće samo da biste udovoljili drugu stranu. (Pročitajte: 7 ljubavnih savjeta koji su trenutačno potrebni mnogim parovima)

Nemojte zaboraviti zabavljati se

Nemojte zaboraviti da veza, prije svega, treba biti zabavna. Teških će trenutaka uvijek biti u svakom odnosu. Niti jedna veza nije lišena svađa, prepirki i izazovnih perioda. No zabavnog bi dijela trebalo biti puno više. Ako vas nešto pritišće i boli u odnosu, trebate razmisliti jeste li s pravom osobom.

Foto: cottonbro/Pexels