6 savjeta za početak školske godine bez stresa (i prekoračenja budžeta)

by | 3 rujna, 2021
savjeti za pocetak skolske godine

Službeni početak nove školske godine je iza ugla, a on nesumnjivo donosi obilje uzbuđenja za djecu, ali i za odrasle. Vrijeme je to nabavke svih potrebnih stvarčica za nesmetano praćenje nastave školaraca svake dobi, no istovremeno to može biti i period velikog stresa za roditelje.

Od školskog pribora, bilježnica i torbi, pa sve do odjeće i obuće, svaki će se roditelj složiti da se bez dobre organizacije lako pogubiti u shoppingu za novu školsku godinu. Kako bismo vam barem malo pomogli, složili smo najvažnije savjete za povratak u školske klupe. Kako se što bolje organizirati i izvući više od svog budžeta, pročitajte u našem kratkom vodiču u nastavku.

6 savjeta za početak školske godine bez stresa

1. Napravite inventar

Kako biste znali što uopće staviti na “Back to school” shopping listu, prije nego što krenete u kupovinu važno je provjeriti što vaš školarac već ima kod kuće. Pregledajte ladice radnog stola, pernicu, a potom i ormar te utvrdite ono što nedostaje.

2. Reciklirajte

Imajte na umu da ne mora sve biti novo – provjerite što vaše dijete može ponovno iskoristiti, što može naslijediti, što posuditi, a što možete nabaviti rabljeno. Primjerice, možda stariji brat ili dijete vaše prijateljice ima školsku torbu koja je još uvijek funkcionalna, stara pernica možda može ponovno zasjati ako je operete, a udžbenici iz antikvarijata ili djeteta vaše kolegice s posla mogu se otkupiti po vrlo povoljnoj cijeni. Bitno je dobro se raspitati.

3. Složite shopping listu

Kad ste utvrdili što sve već imate, vrijeme je za slaganje stvari koje ipak morate kupiti. S obzirom na to da je riječ o dosta sitnica koje treba nabaviti, bilo bi dobro da za odlazak u različite dućane složite posebne liste, kao i da odvojite po jedan dan za nabavku svake kategorije proizvoda.

6 savjeta za početak školske godine

4. Fokus stavite na kvalitetu

Bez obzira na to birate li odjeću, obuću ili pribor za likovni ili hobije, pobrinite se da to budu kvalitetne stvari koje će se sa zadovoljstvom koristiti cijelu školsku godinu (i tu u školi, ali i kod kuće). Osim što zahvaljujući kvaliteti nećete morati kupovati ponovno iste komade, već ćete kupljeno moći sačuvati za mlađe dijete ili pokloniti ih djeci prijatelja, definitivno ćete se moći pouzdati u ono što ste kupili. Primjerice, kad je riječ o priboru za kreativne projekte, bilo tijekom zadataka u školi ili kod kuće, mnogi se već desetljećima oslanjaju na UHU ljepila koja su vjerni pratitelj generacija školaraca te neizostavan proizvod u pernici. Zahvaljujući njemačkoj kvaliteti i stogodišnjoj tradiciji, UHU ljepila rado se biraju kad je riječ o kućnim, hobističkim i školskim potrebama lijepljenja. Zanimljivo jest da većina ljudi počinje upotrebljavati UHU već u vrtiću ili osnovnoj školi. Razvoj inovativnih proizvoda i naprednih tehnologija lijepljenja rezultirao je cjelovitim asortimanom UHU ljepila za široki raspon materijala, a ljepilo u žuto-crnoj tubi zasigurno je jedan od prepoznatljivih brendiranih proizvoda našeg doba.

5. Imajte u vidu održivost

Kad je riječ o kupovini odjeće, već je kupovina kvalitetnih komada, koji će dugo trajati i koje djeca mogu nasljeđivati, svojevrstan vid razmišljanja o održivosti. Također, raspitajte se o podrijetlu materijala od kojih su odjevni predmeti izrađeni (“Jesu li od organskog pamuka?”), o tehnologiji izrade (“Koliko je vode utrošeno prilikom izrade?”) i odnosu prema zaposlenicima (“Jesu li radnici pošteno plaćeni i imaju li dobre uvjete rada?”). Istim načelom vodite se i pri kupnji stvarčica poput održivih vrećica za stvari za tjelesni (umjesto plastičnih), kao i potrepština za kreativno izražavanje. Odabir održivih brendova je naš mali doprinos ekologiji i način na koji čuvamo planet za svoje najmilije.

uhu ljepilo

6. Krupnije investicije

Kad je riječ o krupnijim investicijama, poput kupovine računala, tableta, novog modela mobitela, instrumenta za djecu koja kreću u glazbenu školu ili specijalne sportske opreme za određene treninge – nemojte se žuriti! Nije od suštinske važnosti da dijete već prvog školskog dana ima baš sve spremno. Bitnije je da dobro “pročešljate” ponudu, i u dućanima, ali i online, te da kupite kvalitetnije, a možda i po povoljnijoj cijeni. I za kraj, nikako nemojte zaboraviti da kupovina povodom početka školske godine ne mora biti izvor stresa i nervoze, nego prilika da provedete zanimljive i poticajne trenutke sa svojim djetetom. Tijekom kupovine naglas razmišljajte o budućnosti, planirajte, maštajte, pričajte s djetetom o stvarima koje ga vesele, ali i onima koje ga plaše. Pomozite mu da osjeti pozitivno uzbuđenje i da zamisli radosnu budućnost punu mogućnosti.

Foto: Sasiistock, Halfpoint/iStock via Getty Images Plus, PR