6 najčešćih pogrešaka koje radite pri nanošenju kreme na lice

by | 27 svibnja, 2021

Krema za lice jedan je od osnovnih skincare proizvoda koji gotovo svi koristimo još od tinejdžerskih dana, no znamo li ju doista pravilno koristiti?

Iako na prvu pomislimo da kremu za lice jednostavno stavimo i ona nam daje sve svoje beneficije, ipak postoji nekoliko ključnih stavki pomoću kojih ćemo iskoristiti potpuna svojstva određene kreme, pa je vrijeme da se fokusiramo i na njih.

1. Ne koristite kremu za lice jer imate masnu kožu

Najčešća pogreška koju rade osobe s masnom kožom jest izbjegavanje korištenja hidratantne kreme zbog uvjerenja da takva koža ne može biti dehidrirana. Međutim, dehidracija podrazumijeva nedostatak vode, što nema veze s tim je li koža masna. Zato je hidratacija važan dio beauty rutine za svaki tip kože. Hidratantne kreme dopremit će dovoljno vode u stanice kože i tako smanjiti pojačanu proizvodnju sebuma te omogućiti obnovu zaštitne barijere. Najbolji izbor kod masne kože su kreme koje ne sadrže ulje jer će hidratizirati kožu, a njihovim nanošenjem izostat će neželjeni osjećaj težine. (Pročitajte: Njega kože u proljeće voli drugačiju njegu)

2. Preskačete pilinge

Sunce, morska sol i klor iz bazena rade određenu štetu našoj koži tijekom ljetnih mjeseci, pa je vrlo bitno da radimo piling. Redovitom i pravilnom eksfolijacijom uklonit ćete odumrle i oštećene stanice s površine kože lica, učiniti je glatkom, čistom i omogućiti joj da dubinski upije hidratantnu kremu te očuva prirodnu vlažnost tijekom cijelog dana. Drugim riječima, vaša će koža lica nakon pilinga poprimiti zdraviji izgled i ponovno zasjati. Dovoljno ga je napraviti jednom ili dva puta na tjedan.

3. Nanosite kremu na pogrešan način

Ono na što često ne obraćamo pažnju, a što dermatolozi i kozmetičari često ističu kao vrlo važan element prilikom nanošenja kreme na lice jest način na koji je nanosite. Većina žena samo je brzo razmaže umjesto da je lagano utapka prstima u kožu. Nježnim utapkavanjem krema će se dublje apsorbirati pa će lice biti bolje prokrvljeno i doći će do brže proizvodnje kolagena. I najvažnije – utapkavanjem ćete ravnomjerno nanijeti kremu po koži. Osim na način na koji je nanosiš, pripazi na količinu. Naime, preporučuje se korištenje male količine kreme za lice jer debeli slojevi mogu začepiti pore, kao i svaki drugi proizvod ako ga koristite u prevelikim količinama.

4. Ne koristite kremu namijenjenu svom tipu kože

Pogrešna procjena tipa kože često rezultira lošim odabirom preparata za njegu kože, pa tako i kreme. Dok suha koža traži formulu koja će nadoknaditi nedostatak vode i vratiti joj blistavost, mješoviti i masniji tipovi zahtijevaju proizvod za hidrataciju koji nije na bazi ulja.

5. Ne dopuštate kremi da se upije 

Stavljanje make-upa na lice neposredno nakon umivanja i nanošenja kreme još je jedna u nizu pogrešaka koje radimo. Naime, kako bi lice imalo dovoljno vremena da upije hidratantne i hranjive sastojke iz kreme, potrebno je malo pričekati prije nego što se počneš šminkati, barem desetak minuta.

6. Zaboravljate na vrat i dekolte

Većina žena veliku pozornost posvećuje brizi za njegu kože lica, a vrat u potpunosti zanemaruje. Međutim, to je vrlo loša navika. Naime, vrat je pokazatelj prvih znakova starenja i zahtijeva jednaku njegu kao lice. Koža na vratu tanja je nego na ostalim dijelovima tijela, a sadrži i manje lojnih žlijezda pa se lakše suši i sklonija je boranju.

Pročitajte: Mješovita koža lica – kako ju njegovati

Foto: Pexels