5 zlatnih pravila koja vode do sretnijeg i ispunjenijeg života

by | 24 ožujka, 2021

Istinska sreća dolazi iznutra, a ne postoji magična formula za sreću i ispunjenost koja će odgovarati baš svakoj osobi.

No ipak, kad je u pitanju sreća, u stanju smo činiti razne stvari te poduzimati korake koji vode do velikih promjena. To također znači da ćemo zbog sreće često poslušati druge, isprobati njihove “tajne formule” te slijediti savjete onih koji tvrde da se o istinskoj sreći ipak možemo naučiti pokoje univerzalno pravilo. Iako sreća svakoj osobi dolazi u nešto drugačijem obliku, psihologinja Ishita Mukerji tvrdi kako postoji pet zlatnih pravila koja vode do sretnijeg i ispunjenijeg života.

5 zlatnih pravila koja vode do sretnijeg i ispunjenijeg života

Živjeti u sadašnjosti, a ne u prošlosti ili budućnosti

Iako je “ovdje i sada” ono što zasigurno imamo, a sadašnjost vrijeme u kojem se doista nalazimo, velik broj ljudi svjesno ili nesvjesno živi u prošlosti i/ili budućnosti. Živjeti u prošlosti i budućnosti znači grčevito se držati za stvari koje su prošle ili koje se još uvijek nisu dogodile. Živjeti ono što je bilo ili što možda nikad neće biti znači živjeti konstantnu anksioznost te strah od stvari na koje (više) ne možete utjecati. Suprotno tome znači živjeti u sadašnjem trenutku.

Za mnoge je ova praksa jako teška. Ako ste naučili prati suđe, pripremati ručak ili obavljati neki drugi dnevni zadatak misleći o stvarima iz prošlosti ili budućnosti, morat ćete naučiti dati svoju punu pažnju onome što trenutačno radite. Tako ćete vježbati biti prisutni u svakom trenutku. Dakle, ako želite biti prisutniji, jednostavno se usredotočite u potpunosti na ono što radite. Ako gulite jabuku – gulite jabuku bez razmišljanja o svađi koju ste proživjeli jučer. Ako pričate s prijateljem – slušajte ga i s pažnjom upijajte svaku njegovu riječ. (Pročitajte: “5 aplikacija za brigu o sebi koje su mi doista pomogle mijenjati životne navike”)

Nemojte se uspoređivati s drugima

Uspoređivanje s drugima staro je gotovo koliko i sam čovjek, a danas, u doba društvenih mreža, ono je postalo normalan način razmišljanja i funkcioniranja. Uspoređujemo se s osobama koje ne znamo te priželjkujemo njihove živote nesvjesni činjenice da baš svatko ima svoj put. Jedina osoba s kojom se redovno trebate uspoređivati ste vi sami. Ne postoji ništa loše u praćenju vlastitog napretka. O tuđem putu i napretku uglavnom znamo samo ono što je na površini, stoga uspoređivanje s drugima nije zdrav niti poželjan potez.

Naučite (ot)pustiti

Ponekad nas povrijede drugi ljudi, ponekad vlastitim postupcima povrijedimo sebe same. No bez obzira na to koliko smo povrijeđeni, ne trebamo se držati za to. Osjećaj krivnje, inata, bijesa i gnjeva ne vode nas nikamo. Zbog toga je vrlo bitno naučiti otpustiti, oprostiti sebi i drugima. Nemojte se kažnjavati zbog pogrešaka koje ste učinili u prošlosti jer ćete tako onemogućiti vlastiti napredak. Osobama koje su vas povrijedile naučite oprostiti te se maknite od istih ako ih ne želite u svom životu.

Budite zahvalni

Često nismo svjesni onoga što imamo i često zaboravimo zahvaliti za sve male i velike stvari od kojih je satkana sreća. Istraživanja su pokazala da izricanje zahvalnosti utječe povoljno na fizičko i mentalno zdravlje te poboljšava društveni život i osjećaj pripadnosti u zajednici. Dr. Mukerji tvrdi kako je najlakši način za izricanje zahvalnosti uvođenje rituala zahvalnosti pet minuta prije spavanja. Za taj vam ritual nije potreban dnevnik, olovka niti bilo kakvo drugo pomagalo. Sve što trebate učiniti je zahvala na stvarima koje vam znače prije nego utonete u san. Isto tako, zahvalnost možete izricati pisanjem u dnevnik, rokovnik ili izricanjem naglas. Ono ne mora biti dio vaše večernje rutine, odnosno možete zahvalnost izricati i bilo koje doba dana. (Pročitajte: Jednominutne navike koje će promijeniti vaš život nabolje)

Pospremanje

Iako održavanje životnog prostora čistim ne zvuči kao aktivnost koja će vam promijeniti život, koristi pospremanja su višestruke i raznolike. Upravo zbog toga mnogi stručnjaci naglašavaju kako je najbolje dan započeti spremanjem kreveta. Čisto i uredno okruženje daje nam jasnoću te motivaciju za radom, kao i val pozitivne energije.

Foto: Caique Silva/Pexels