5 zdravih namirnica za doručak

by | 1 lipnja, 2013

Svi već znamo da je doručak najbitniji obrok u toku dana. No, bez obzira na svijest o važnosti doručka, većina ljudi preskače prvi jutarnji obrok zbog nedostatka vremena. Ako ste i vi među njima, savjetujemo da što prije promijenite loše navike, te vam donosimo listu najzdravijih namirnica za doručak. 

1. Jaja

Jaja obiluju proteinima, a istraživanja pokazuju da jutarnji obrok bogat proteinima smanjuje potrebu za nezdravim obrocima kasnije tijekom dana. Proteini, uz to što pružaju duži osjećaj sitosti, pomažu i u održavanju mišićne mase.

2. Kava

U umjerenim količinama, i bez mlijeka i šećera, kava čuva srce, štiti od nekoliko vrsta karcinoma, kao i dijabetesa tipa dva. Osim toga, bogata je antioksidansima.

3. Banane

Banane su kalorične i obiluju škrobom, te su zbog toga na lošem glasu. Ipak, ova namirnica je bogata vlaknima, vitaminom C i kalijem, a ta kombinacija pomaže u kontroli krvnog tlaka.

4. Grejpfrut

Grejp, i ostalo voće iz porodice agruma, također su izvor vitamina C, kalija i vlakana. Prijašnja istraživanja pokazala su da grejpfrut kao predjelo pospješuje mršavljenje. Uz agrume, i šumsko voće možemo svrstati u zdrav jutarnji obrok.

5. Zobena kaša

Zobena kaša pruža osjećaj sitosti, te pomaže u regulaciji kolesterola. Ako joj dodate bananu, orašaste plodove i šumsko voće, dobivate savršen doručak i zdravu kombinaciju proteina, ugljikohidrata i masti.

Tekst: Life Content
Izvor: Huffington Post