5 teen filmova koji će vas kroz smijeh i suze naučiti bitne životne lekcije

by | 26 prosinca, 2020
5 teen filmova

Iako mnogi ljudi dječje i teen filmove odrastanjem ostavljaju iza sebe, mi smatramo da je jedna odlika zrelih i odraslih osoba uživanje u svemu onome što nas je radovalo dok smo bili mlađi.

U to, naravno, spadaju i teen filmovi koji, ako pitate nas, ne mogu izaći iz mode. Iako se radnja vrti oko tinejdžera, koji su najčešće od strane odraslih okarakterizirani kao oni koji još ne znaju dovoljno, protagonisti i protagonistice ovih filmova mogu vas naučiti puno toga. Njihovi najveći problemi vrte se oko škole, popularnosti te dječje (i iskrene) ljubavi. No unatoč problemima koji odraslim ljudima zvuče pomalo smiješno, ovi likovi ipak nose određenu težinu, a njihove riječi i djela donijet će vam razne lekcije te će vas zabaviti, opustiti i podsjetiti na prave životne vrijednosti. (Pročitajte: 5 serija na Netflixu o ljubavi i prijateljstvu koje ćete pogledati u jednom dahu)

The Edge of 17

The Edge of 17 nije još jedan film za mlade. Iako je radnja viđena već puno puta, gluma i humor ovom su filmu donijeli odlične kritike. Nadine je 17-godišnjakinja koja je živi u sjeni popularnog brata kojeg obožava cijela škola. Nakon što ostane bez oca, potpuno se izgubi, a kad njezina najbolja prijateljica postane djevojka njezinog brata, Nadinin se svijet potpuno uruši. Nakon nekoliko pogrešnih koraka i profesora od kojeg neprestano zahtijeva savjete, Nadine se pokušava izvući iz laži i komplikacija u koje se sama zapetljala. Ova iskrena, zabavna i duhovita priča podsjetit će vas što znači prijateljstvo te koliko je bitna iskrenost kada je u pitanju odnos s drugim ljudima, ali i sa sobom samima.

Mean girls

Mean Girls je već postao klasik kad su u pitanju teen filmovi. Priča o Cady Heron, koja se iz Afrike doseli u Ameriku, oduševit će vas na više načina. Cady je otusiderica, voli potpuno drukčije stvari od “plastičnih” učenica koje razmišljaju samo o modi, kilogramima i dečkima. Kako bi napakostila popularnoj grupici djevojaka, koje su godinama nanosile zlo drugim učenicama i učenicima, Cady odlazi na “tajni zadatak” te glumi kako želi postati dio njihove ekipe. U jednom trenutku ta gluma postaje njezina stvarnost, a to Cady dovodi donošenja gomile krivih odluka i mijenjanja koje pogađa njezine istinske prijatelje. Ova genijalna komedija sjetit će vas da je ono vanjsko često nebitno te da je užasno krivo željeti biti kao drugi samo da bi vas ti drugi prihvatili.

Me and Earl and the Dying Gril

Greg i Earl većinu vremena provode praveći parodije na filmske klasike, daleko od drugih kolega i svega onoga što rade popularni klinci. Kad Grega roditelji natjeraju da se ponovno počne družiti s prijateljicom iz djetinjstva Rachel, kojoj je dijagnosticirana leukemija, život dvojice prijatelja mijenja se u potpunosti. Ovaj film prepun je duhovitih, lijepih, ali i duboko tragičnih trenutaka. Ovaj ćete film zasigurno staviti na spisak najdražih i ne zaboravite pripremiti maramice, trebat će vam!

Easy A

Olive je tinejdžerica koja je puno zrelija od svojih vršnjaka. Ona je štreberica sa stavom, koja obožava književnost i koja ne vidi smisao u onome što pokreće njezine kolege iz razreda. Njezina najbolja prijateljica Rhiannon i njezini hippie roditelji, uz vlastitu obitelj, jedini su joj prijatelji. Kada na jedinoj zabavi na koju je otišla odglumi seks s gay klincem iz škole, kako bi mu pomogla u borbi protiv nasilnika koji ga neprestano ugnjetavaju i zlostavljaju, Rhiannon joj kaže da je laka i prljava. U inat njoj i svim drugim školskim kolegama, Olive je prigrlila svoju novu ulogu te se počinje ponašati posve drukčije. No to je tek početak cijele njezine avanture tijekom koje će nositi ulogu zločeste cure. Ova genijalna priča, obojena dobrim humorom i genijalnim scenama, vratit će vas u srednjoškolske dane, ali i podsjetiti na to da se svaka pogreška može ispraviti ako je iskreno priznate i odlučite se promijeniti. (Pročitajte: 5 filmova o razvodu braka koja će vas naučiti lekcije o ljubavi i životu te raznježiti i zabaviti)

The Perks Of Being a Wallflower

Charlie je tinejdžer koji pati od kliničke depresije i koji ima gadne traume iz djetinjstva. Škola, drugi učenici i sve ono što oni čine Charlieju je nepoznato i teško. No kad upozna Sam i Patricka, sve se polako mijenja, a Charlie biva uvučen u posve drugi svijet koji će ga očarati. Ova teen drama prepuna je čarobnih scena i dobre glazbe te odiše onom posebnom energijom kojom zrače svi posebni filmovi. Charlie, Sam i Patrick naučit će vas puno toga ako ih budete pozorno pratili.

Screenshot: YouTube