5 namirnica koje možete jesti i u ponoć

by | 20 ožujka, 2013

Znamo kako je to kada vam pred spavanje zakrči u želucu, pa smo pronašli nekoliko zdravih namirnica koje će vam vaša dijeta oprostiti…

Koliko vam se puta dogodilo da ogladnite u gluho doba noći iako ste nebrojeno puta pročitali da nakon 19 sati nije ni poželjno, ni zdravo jesti? Padate u iskušenje da napravite sendvič ili uzmete neke grickalice, ali vas zdrav način života i briga o kilaži sprečavaju u tome pa na kraju večeri, ipak odete gladni (i nervozno) na spavanje. Sve to ne mora biti tako! Postoje namirnice koje će vas zasititi, a neće ugroziti vaš zdravi način života.

Pa, ako baš morate nešto prezalogajiti, neka to bude jedna od ovih pet namirnica:

Zobena kaša
Dokazano je da ugljikohidrati oslobađaju serotonin koji umiruje mozak. Porcija zobene kaše s mlijekom najbolji je izbor prije spavanja.

Sok od trešanja
Istraživanje iz 2011. pokazalo je da dvije čaše soka od trešanja dnevno (ujutru i uvečer) povećavaju razinu melatonina koji san čini kvalitetnijim.

Toplo mlijeko
Čaša mlijeka je stari recept za bolji san. Osim što sadrži aminokiselinu triptofan koju povezujemo sa spavanjem, djelovanje ovog napitka ipak je više psihološki. Odmalena nas uče da je sinonim za spavanje čaša toplog mlijeka i da nam ga je mama davala upravo s tom svrhom. Ah, ta moć uvjeravanja!

Koštunjavo voće
Koštunjavo voće je puno magnezija koji ima umirujući efekt na mozak i poboljšava kvalitetu sna. Bademi, orasi i kikiriki samo su neki od plodova koje uvijek morate imati u kući. (O.K., ipak pazite da ne pretjerate.)

Niskokalorični sir
Kalcij ima vrlo slično djelovanje kao i magnezij kad se radi o snu. Stručnjaci preporučuju oko 50 grama sira dnevno koji možete jesti s krekerima.

Izvor: comsmopolitan.rs