5 najboljih knjiga 2020. godine

by | 20 kolovoza, 2020

Svake godine izađe toliko novih knjiga da ih ne uspijemo ni popratiti.

Srećom, imate nas koji redovito čitamo i istražujemo što se isplati prvo pročitati. Bilo da volite biografije, edukativni sadržaj, upoznavanje novih kultura i romane, u ovaj izbor 5 najboljih knjiga izašlih u 2020.godini donosimo vam sve navedeno. Ovi naslovi će vas inspirirati, angažirati, rastužiti i usrećiti.

Brother & Sister by Diane Keaton
Glumica Diane Keaton ispričala je sve o vezi sa svojim mlađim bratom, Randyjem Hallom, te o putevima na kojima su se našli, kroz svoje memoare. Priča o bratsko-sestrinskoj ljubavi i kombinacija Dianinih riječi I Hallove poezije osvojit će vas na prvu.

Hood Feminism: Notes from the Women That a Movement Forgot by Mikki Kendall
Novo izdanje knjige autorice Amazons, Abolitionists, and Activists, proziva bijele privilegirane feministice koje ignoriraju stanje žena drugih rasa, socijalnih uvjeta i žena s posebnim potrebama, među ostalima.

This Is What America Looks Like: My Journey from Refugee to Congresswoman by Ilhan Omar
U dobi od 12 godina, imigrirala je u Sjedinjene Američke Države nakon četiri godine života u Somaliji. Ona je prva Somalijska-Amerikanka izabrana za Kongres i jedna od rijetkih muslimanki koje služe SAD-u. Ilhan je ispričala svoju životnu priču obilježenu ratom, rasizmom I islamofobijom, pa sve do trenutka kada je ušla u Kongres.

Jokha al-Harthi: Nebeska tijela
Lirskim i eliptičnim stilom al-Harthi savršeno dočarava obiteljske intime i gradi iskričavu atmosferu krcatih arapskih kuća, istovremeno pričajući priču tri sestre, ljubavima i dvojbama. U njima obitavaju pojedinci kojima uspostava ravnoteže između krute tradicije i labilnih sloboda u društvu opterećenom tektonskim promjenama nije jednostavan zadatak. Borba srca i razuma, želja i mogućnosti u središtu je ovog omanskog romana koji je zasluženo osvojio nagradu Man Booker International 2019. Nebeska tijela smjelo prelaze granice i otvaraju dugo i čvrsto zabrtvljen prozor u jedan drukčiji svijet, koji je užitak otkrivati.

Candice Carty-Williams: Queenie
Iako uspoređivan s kultnim Dnevnikom Bridget Jones, Queenie nadilazi taj okvir. Carty-Williams britko i beskompromisno propituje važne teme: rasizam, seksizam te kolektivne i individualne traume. Usprkos zadiranju u teška i tabuizirana pitanja, roman je prohodan i začinjen slengom, internetskom komunikacijom i duhovitim replikama. Queenie je štivo koje umije nasmijati, ali povrh svega potiče na razmišljanje o gorućim pitanjima današnjice.

Foto: Unsplash